Tényleg elmarad az AstraZenecával tervezett hétvégi tömeges oltási akció

Tényleg elmarad az AstraZenecával tervezett hétvégi tömeges oltási akció

AstraZeneca-vakcina (Fotó: AstraZeneca)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az erre a hétvégére meghirdetett tömeges oltási akció technikai hibák miatt elmarad. Az a több mint 70 ezer 60 év alatti krónikus beteg, akit csütörtökön SMS-ben hívtak oltásra, más időpontban lesz beoltva. A hiba javítása zajlik, minden érintettől elnézést kérünk – derül ki a koronavírussal kapcsolatos hivatalos tájékoztatási oldalról. Ám érdekes módon nemsokkal a cikk publikálása után egyszerűen kivették az ezzel kapcsolatos mondatot. A Magyar Hang írt a Kormányzati Tájékoztatási Központnak (KTK), hogy sürgősen tisztázzák, akkor lesz-e tömeges oltás hétvégén, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük. Ugyan a KTK kérdéseinkre nem válaszolt, de az operatív törzs pénteki tájékoztatóján az hangzott el: sms-ben fogják lemondani az oltást azok esetén, akiket behívtak most hétvégére azért, hogy AstraZenecával oltakozzanak. Ugyanakkor György István államtitkár ígérte: az érintettek megkapják az oltást egy későbbi időpontban, de rövidesen. Ettől függetlenül György szerint az oltási program ütemesen halad, ennek csak egy elemét, az AstraZenecával tervezett oltást érinti a csúszás. Az államtitkár elnézést kért a kialakult helyzetért.

A hivatalos oldalon a pénteki adatokat ismertetve azt írták, már 862 953 fő a beoltottak száma, közülük 279 727 fő már a második oltását is megkapta. Eközben 6369 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 452 547 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 143 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 619 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 331 557 fő, de az aktív fertőzöttek száma is 105 371 főre emelkedett. 6 867 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 677-en vannak lélegeztetőgépen. Utóbbi egyébként sajnos a járvány szomorú rekordja, ugyanis eddig december 7-én volt ez a szám a legmagasabb, 674 fővel.

Az oldal szerint a következő napokban is folytatódik a regisztrált idősek oltása háziorvosoknál (250 ezer kínai vakcinával és 31 ezer Moderna-vakcinával). 114 ezer Pfizer-vakcinát a kórházi oltópontokon adnak be az időseknek. 

– Az oltások környékén van némi technikai zavar, de az oltási tervvel jól haladunk – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki rádiós interjújában. Később hozzátette, „van problémánk az oltással, de ez nem az oltóanyagokkal függ össze, hanem technikai kérdésekkel.” Kifejtette, eddig a háziorvosok oltottak, akik személyesen ismerte a betegeit, most azonban már tömegesen oltanak, emiatt pedig „át kell állni az adatalapú oltásra”, és „ha az adatok nem stimmelnek, akkor sajnos semmi nem stimmel” – fogalmazott.

– Előfordul, hogy olyan embereket hívnak be, akit már beoltottak, kaptunk hírt arról, hogy a lakóhelytől nagyon távoli pontra hívtak be valakit. Az egész rendszert le kellett állítani, ezt ma el is döntöttük, és az adatokat felül kell vizsgálni – mondta Orbán Viktor. – Nagyon sok ember nem ott lakik, ahol az adatok szerint az állandó lakhelye van; van, aki évek óta nem volt háziorvosnál, és közben megváltozott a lakhelye, tehát kikerült valahogy a rendszerből; és a lakcím-nyílvántartások sem stimmelnek sok esetben.

– Vannak tehát problémák az adatalapú oltással, de ezeket most ki fogjuk javítani. Ma arról döntöttünk hogy feláll egy külön operatív kis csoport, hogy ezeket kijavítsa – árulta el a miniszterelnök.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy „van egy telefonszámunk, ezt kértem Müller Cecília asszonytól, hogy minden nap mondja be, ahol közvetlenül lehet jelezni, ha valaki problémát észlel, akár a rendszerben, akár saját magára vonatkozóan; és adnak tanácsot ott, hogy mit és hogyan kell tenni, hogy a hibát ki tudjuk javítani”. A telefonszámot sajnos a miniszterelnök nem tudta megmondani, így erre várni kell az operatív törzs „tájékoztatójáig”.

Ahogy arról a Magyar Hang is beszámolt, komoly problémák jelentkeztek az oltási programban. A kormány csütörtökön kezdte kiküldeni sms-ben az oltási behívókat a 18 és 60 év közötti krónikus betegeknek, néhány napon belül ugyanis 74 ezer AstraZeneca vakcinát szeretnének beadatni. Ám akadnak furcsaságok: mint a 444 egyik olvasója írja, ő a Pest megyei Sülysápon él, de az sms szerint a hétvégén a Komárom-Esztergom megyei Kisbéren kellene jelentkeznie, amely 160 kilométerre van lakhelyétől. Akadt olyan krónikus beteg, akinek még ennél is több, 180 kilométernyi utazást irányzott elő a hatóság.

A másik gond a már beoltottak értesítéséből adódott. Lapunkhoz is érkezett olyan levél, melynek írója úgy kapott „behívót” a hétvégi tömeges oltásra egy oltópontra, hogy már egy hete megkapta a vakcinát a háziorvosánál. A káosz odáig fajult, hogy egy pusztaszabolcsi családorvos a Facebookon már arra hívta fel a betegei figyelmét, hogy aki nála kapta meg az első oltását, vagy behívta már oltásra, és leegyeztette az időpontot, az ne menjen be máshová oltásra a megkapott sms alapján.

Emlékezetes, hogy Orbán Viktor december 18-án a Kossuth Rádióban egyértelműen úgy fogalmazott, hogy „ha most egy hétvége alatt kellene mindenkit beoltani, aki szeretné, képesek lennénk rá, az oltási terv rendelkezésre áll az ehhez szükséges eszközökkel”.

Ez később visszatérő motívummá vált a kormányzati kommunikációban, Gulyás Gergely és Müller Cecília is többször felemlegették, igaz, némi finomítással, előbb egy hét lett a két napból, majd egy hét alatt lett félmillió potenciális beoltott, ám a jelen állás szerint még ettől is nagyon messze vagyunk. Az elmúlt egy hétben közel 340 ezer ember kapta meg az első adag vakcinát, és mivel a miniszterelnök által említett húsvéti átoltottsági arányhoz valóban heti félmillió oltásra lenne szükség, még a jelentősen felpörgetett tempó ellenére is 160 ezres lemaradásban vagyunk már most.

Bekarikázva a napi tájékoztatóból utólag kihúzott rész (Olvasói fotó)