Tesztelje le a kormány az iskolásokat és a pedagógusokat – kéri a DK

Tesztelje le a kormány az iskolásokat és a pedagógusokat – kéri a DK

Fotó: Szaniszló Sándor Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Demokratikus Koalíció felszólítja a kormányt, hogy az általános iskolák április 19-i és a középiskolák május 10-i nyitása előtt az ország egész területén tesztelje le az iskolákba visszatérő tanárokat, diákokat, és a technikai dolgozókat – közölte Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület DK-s polgármestere szombati online sajtótájékoztatóján.

Mint fogalmazott, „az iskolák nem válhatnak szuperterjesztő gócpontokká, amikor a kormány elhibázott járványkezelése miatt a kórházak túlterheltek, elértük a lélegeztetési kapacitás határát, a magyar egészségügyi dolgozók egyre elkeseredettebb küzdelmet vívnak a vírussal. Ha a XVIII. kerület saját költségén meg tudja oldani a tömeges tesztelést, akkor ez a kormányzatnak sem jelenthet gondot.”

Szaniszló Sándor már korábban bejelentette, hogy a kerületi önkormányzat az iskolák nyitását megelőző hétvégén saját költségén leteszteli a kerület valamennyi diákját és pedagógusát.

„Az elmúlt hónapokban a XVIII. kerület mindent megtett annak érdekében, hogy az oltásokkal és a járványügyi intézkedésekkel lassítsa a vírus terjedését, annak ellenére, hogy a kormánytól segítséget nem, csak hátráltatást kaptunk. Helyette Orbánék elvették a jogosítványainkat, milliárdos elvonásokkal szűkítették a pénzügyi mozgásterünket, elvették a szakrendelőink irányítását, elvezényelték a szakorvosainkat és szakápolóinkat is, és úgy döntöttek, hogy április 19-én kinyitják az iskolákat, annak ellenére, hogy a pedagógusok és a családok átoltottsága és védettsége akkor még nem lesz elégséges” – mondta a DK-s polgármester.

Ismert, visszalépett a középiskolák április 19-i megnyitásától a kormány, az általános iskolák és az óvodák esetében viszont továbbra is nyitást tervez. A kompromisszummal nem mindenki ért egyet, a pedagógus szakszervezetek és a szakértők sem tennének különbséget általános iskolák, középiskolák és óvodák között. Boldogkői Zsolt molekuláris biológus két napja kérte a kormányt, hogy fontolja meg az nyitást, mert nagy kockázatot jelentenek a vírus terjedése szempontjából az óvodák és az iskolák, ahol a gyerekek nem tartanak megfelelő távolságot. Szerinte az iskolanyitás az oltással elért jelentős eredmények ellen hat.