The Guardian: a magyar kormány felnagyítja a menekültek számát, hogy több pénzt kapjon az EU-tól

The Guardian: a magyar kormány felnagyítja a menekültek számát, hogy több pénzt kapjon az EU-tól

Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülő emberek a barabási művelődési házban kialakított segítségponton 2022. március 9-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az angol Guardian arról ír, a magyar kormány eltúlozza az ukrán menekültek számát azzal a céllal, hogy több európai uniós forráshoz jusson. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár korábban azt nyilatkozta, Magyarország több, mint 540 ezer, háború elől menekülő embert fogadott be, idézte a lap.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a közölt adatok félrevezetőek, a menekültek többsége ugyanis tovább utazott más országokba. Az itt maradók száma így jóval alacsonyabb a hivatalos adatoknál. Pardavi Márta, a jogvédő szervezet társelnöke szerint „az, hogy mennyien lépték át a határokat, semmit nem árul el arról, hogy mennyien maradnak itt hosszabb távon. A valóságban jóval kevesebb ukrán menekült van Magyarországon, mint amit kommunikálnak.”

A Helsinki Bizottság adatai szerint március 27-ig mindösszesen 7749 menekült igényelt menedékes státuszt, amelyen keresztül szálláshoz, étkezési hozzájáruláshoz, egészségügyi ellátáshoz juthatnak. Pardavi Márta szerint a magyar kormány a menekültek számának felnagyításával akar plusz forrásokhoz jutni az Európai Uniótól.

Orbán Viktor március 18-án írt levelet az Európai Bizottságnak, amelyben támogatást kért a menekültáradat kezelésére. Akkor 450 ezer főre tette az ukrán menekültek számát. 

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!