TI: történelmi mélypontjára süllyedt Magyarország korrupciós indexe

TI: történelmi mélypontjára süllyedt Magyarország korrupciós indexe

Képünk illusztráció (Fotó: Atstock Productions/Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 2020-asnál is rosszabb eredményt ért el Magyarország a Transparency International (TI) most megjelent 2021-es korrupciós észlelési indexének (CPI) tapasztalatai alapján, írja a Portfolió.

A nemzetközi szervezet évről évre kiszámolja az országok korrupciós indexét 13 különböző felmérés segítségével. Az államokat a közszféra korrupciójának észlelt szintje alapján 0-tól 100-ig terjedő skálán pontozzák, ahol a 100 jelöli a legkisebb, a 0 pedig a legnagyobb korrupciót. Magyarország 2021-ben 43 pontot kapott, eggyel rosszabbat az előző évinél, ami azt jelenti, hogy hazánk még inkább visszaesett a szabad véleménynyilvánítás területén. Lengyelország 56 pontja is kedvezőtlen eredménynek számít, ez története legrosszabb értékelése.

Az Európai Unióban csak Bulgária teljesített nálunk is rosszabbul, 42 ponttal, de Románia se dicsekedhet a maga 45 pontjával. A TI által vizsgált 180 ország közül Magyarország a 73. helyen áll, Bulgária pedig a 78. Dánia (88 pont) és Finnország (88 pont) vezeti a régiót és a világot (Új-Zéland mellett), őket Norvégia (85 pont) és Svédország (85 pont) követi. Magas, tehát jó értékelést kapott még Németország (80), az Egyesült Királyság (78) és Ausztria (74). A világ legkorruptabb országa ez alapján Dél-Szudán (11 pont).

Az elmúlt tíz évben a 11 közép- és kelet-európai uniós ország között Magyarország pontszáma esett a legnagyobbat (12-öt), miközben Észtország és Lettország teljesített a legjobban, 10-10 pontos növekménnyel. A visegrádi országok közül tavaly Szlovákia 9, Csehország 11, míg Lengyelország 13 ponttal kapott jobb értékelést, mint Magyarország – írja a szervezet lapunknak eljuttatott közleményében.

A Transparency International Magyarország (TI Magyarország) most elkészített jelentésében megállapítja: hazánk tíz évvel ezelőtt 55 ponttal az akkor vizsgált 176 ország közül a CPI-rangsor 46. helyezését szerezte meg, így Magyarország egy évtized alatt 12 ponttal és 27 helyezéssel esett vissza a korrupciós világrangsorban.

 

A szervezet szerint korrupció szempontjából az Európai Unió továbbra is a „legtisztább” régió a világban, de a visszacsúszás jelei mutatkoznak. Az index alapján Nyugat-Európában és az Európai Unióban az országok 84 százalékában romlott a korrupciós helyzet vagy csak alig javult az elmúlt 10 évben. Ebben a Covid-19 járvány is ludas, mert ürügyet adott az európai országoknak a korrupcióellenes erőfeszítéseik alól való felmentésre, gyengültek az elszámoltathatóságot és átláthatóságot biztosító intézmények.

Ebből a szempontból a TI külön kiemeli Magyarországot: szerinte a magyar kormány kihasználta a járványhelyzetet, hogy még jobban megszilárdítsa hatalmát és korlátozza a szabadságjogokat. A véleménynyilvánítás szabadságát is erősen korlátozták, a médiát pedig veszély fenyegeti, ami hozzájárul az elszámoltathatóság csökkenéséhez és az index idei történelmi mélypontjához.