„Ti vagytok a mi jövőnk, ti vagytok a mi reménységünk” – A színművészeti előtt tüntettek

„Ti vagytok a mi jövőnk, ti vagytok a mi reménységünk” – A színművészeti előtt tüntettek

Tüntetés a színművészeti előtt (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szabad oktatásért, szabad kultúráért! – címmel tüntettek a színművészeti egyetem blokád alá vont Vas utcai épülete előtt, többek között az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület szervezésében. A felszólalók között volt Iványi Gábor, L. Ritók Nóra és több színművész is. Mindannyian üzentek a tiltakozó hallgatóknak és számos alkalommal elhangzott, hogy szolidárisnak kell lenni.

Videós közvetítésünket ITT nézheti meg!

A demonstrációt percről-percre közvetítettük ezt alább tudja elolvasni:

19:40: A demonstráció zárásaként a Pa-dö-dő énekelt.

19:16: Szalay Kriszta színművész szerint „ők” most azt várják, hogy „ti kussoljatok”. Gondolkozott azon, amikor felkérték a részvételre, hogy miről beszéljen és eszébe jutott a „simlis Orbán”. Ám ő hősökről akar beszélni, Iványi Gáborról, L. Ritók Nóráról és a színművészetis hallgatókról, akik biztosan benne lesznek a történelemkönyvekben.
Egyúttal azt kérte mindenkitől, hogy vállaljon szolidaritást. – De ne a diákokkal, magunkkal. Ezek a fiatalok nem vihetik el a balhét, értünk teszik – mondta.

18:55: Molnár Áron NoÁr a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta és arról beszélt, hogy nem szabad hallgatni. Majd kiemelte, hogy vissza kell nyerni a szavak jelentését. – A civil nem ellenség! A civil vagány és nyerő – mondta. A színházi és filmes szakembereknek, akik eddig nem szólaltak meg, azt üzenete: „Azt akarjátok, hogy a gyerekeitek félelemben nőjenek fel?”.

18:40: L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója felidézte, nem hitt a szemének, amikor a minisztériumi értesítést meglátta arról, hogy az intézménye állami támogatásának felét elvonják. Majd elmondta, hogyan gyűlt össze adományokból a szükséges pénz.
L. Ritók Nóra végül azzal zárta beszédét, nem hagyhatjuk, hogy a demokrácia szó ne ugyanazt jelentse, amit eddig.

18:35: Szirtes Ági a színpadon arról beszélt, hogy a hallgatók kiállnak az igazságért, példát mutatva ezzel mindenkinek.

18:30: Fullajtár Andrea színművész a „szabadságszerető ember tízparancsolatát” olvasta fel, amelyben olyanokat említett, mint hogy a szabadságszerető ember „szavazatát vagy aláírását semmi pénzért el nem adja”.

18:25: Iványi Gábor külön beszélt a politikusokról, akiknek most a hallgatók példát mutatnak. Példát arról, hogyan kell áldozatot hozni: „akár ott kell hagyni azt a nyomorult házat, akár le kell ülni az utca kövére”. – Ti vagytok a mi jövőnk, ti vagytok a mi reménységünk – üzente a színművészetiseknek zárásként.

18:15: Iványi Gábor a felszólalását azzal kezdte, hogy a színművészeti diákjai valódi kockázatot vállaltak. Aki pedig kimondja az igaz szavakat, az számíthat a hatalom haragjára. – Ugyanakkor ez nem akadályozhat meg bennünket sem a szólásban, sem a cselekvésben – fogalmazott. Egyúttal megköszönte a mestereknek, vagyis az egyetem oktatóinak, hogy kiálltak a diákjaik mellett.
A lelkész feltette a kérdés, hogy eközben hol van a rektori konferencia? Hol vannak az egyetemi rektorok? – Hallgat az ország, átkozott csönd van – mondta, hozzátéve, hogy ezt a csöndet meg kellett törni.

18.10: Csernai Mihály, a színművészetisek hallgatói önkormányzatának elnöke bejelentette: a hírekkel ellentétben egyelőre nem fogadta el a Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája által szervezett egyeztetésre való meghívást a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) helyzetéről. Mint mondta, a hallgatókkal fogja ezt megbeszélni és utána döntenek a kérdésben.

18:05: Zúgott a „Szabad ország, szabad egyetem” rigmus a demonstráció hivatalos megkezdésével egy időben.

17:40: A fél 6-ra meghirdetett gyülekező után már megtelt az intézmény előtti utcaszakasz. Az első félórában Bródy János színművész énekelt, több dalt is előadott a színpadról.

A demonstrációt azért hirdették meg, mert – mint írták – a kormány az iskolakezdés előtt több, hátrányos helyzetű és rászoruló gyerekekkel foglalkozó oktatási intézmény költségvetését csökkentette a felére. A MET iskolái, az L. Ritók Nóra nevéhez köthető Igazgyöngy tanodái és az Ámbedkár Iskola fennmaradása is kérdésessé vált a döntés után. – Ez az a pillanat, amikor nem hallgathatunk tovább, és az utcán kell megmutatnunk, hiszünk a szabad oktatásban és a szabad kultúrában! – írták. A helyszín apropóját az adja, hogy az SZFE tüntető diákjai szolidaritásukról biztosították őket, így a kiállás kölcsönös.

A résztvevőktől azt kérték, hogy viseljenek maszkot.

A hallgatók által blokád alá volt színművészeti előtt tüntetnek (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)
Tüntetés a színművészeti előtt (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)
Tüntetés a színművészeti előtt (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)
Tüntetés a színművészeti előtt (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)
Tüntetés a színművészeti előtt (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)
Bródy János a színművészeti előtti tüntetésen ((Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid))
Iványi Gábor a színművészeti előtti tüntetésen ((Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid))
Tüntetés a színművészeti előtt (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)
Tüntetés a színművészeti előtt (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)