Tiborc a gyárban – és Feri bácsi, akin átment a targonca

Tiborc a gyárban – és Feri bácsi, akin átment a targonca

Az Electrolux nyíregyházi üzemében 100 millió euróból robottechnológiát szerelnek fel (Forrás: Electrolux)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legalább nyolcszáz ember veszíti el a munkáját Jászberényben. Az Electrolux vezérkara kedden jelentette be, hogy kiszervezik a porszívók, illetve az úgynevezett szabadon álló hűtőgépek gyártását. A munkát alighanem visszaviszik Ázsiába. A „szervezetátalakítás” 2020-ban kezdődik. A cég igen eufemisztikusan megfogalmazott közleménye szerint nyíregyházi hűtőgépgyárukban közben százmillió eurós befektetést terveznek, ami robottechnológia fejlesztését jelenti. Álruhás riporterünk, „Tiborc” hónapokon át dolgozott a nyíregyházi egységben, tapasztalatairól riportsorozatot írt, amelynek alább olvasható újabb fejezete.

Részletek a Magyar Hang szeptember 13-i (2019/37.) számában megjelent riportból!

Ugyanolyan nap volt, mint a többi. Délutános műszakban dolgoztunk, túl voltunk már a vacsorán, s megkezdtük a lassú visszaszámlálást. Ha húsz perc alatt beszerelek huszonöt kompresszort, akkor talán a norma is meglesz.

A jobb lábam ismét görcsöl, hasogat. Ezt a rohadt munkavédelmi cipőt még most sem sikerült megszoknom, pedig már fél éve dolgozom itt. Néha a gépek hangja elnyomja az emberi szót, még az ordítást is.

„Maradtunk a szocializmusban" - Lelepleződik „Tiborc", a szalagmunkás riporter | Magyar Hang

– Baleset! Feri bácsi! – ennyit hallottam csak. Műszak végén tudtam meg, hogy egy targonca gázolta el az öreget.
– Többen rosszul lettek a látványtól.
– Le kellet vágni a lábát! Szerencsétlen ember – mondta az egyik kolléga.

(...)

A balesettel kapcsolatban igyekeztem minél több információt megtudni. Miután otthagytam a gyárat, és leszámoltam, az Electrolux sajtóosztályát is megkérdeztem.

(...)

Mi lett Feri bácsival? Mit lépett a cég vezetése? Milyenek a munkavédelmi körülmények a gyárban? A válaszokat keresse a Magyar Hang szeptember 13-án megjelent 2019/37. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/37. számban? Itt megnézheti!