Tiborcz-adó: győzött Karácsony

Tiborcz-adó: győzött Karácsony

Karácsony Gergely és Schiffer András (Fotó: Schiffer András Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergely főpolgármester nyert szerdán a Kúrián a Tiborcz-adó ügyében – derült ki az őt a bíróságon képviselő Schiffer András volt országgyűlési képviselő Facebook-posztjából.

„Teljes győzelem! A Kúria mai, felülvizsgálati ítéletében a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletének felülvizsgálati kérelemmel érintett részét megváltoztatta, a Tiborcz István felperes keresetét teljes egészében elutasító első fokú ítéletet helyben hagyta. Az ítélet lényege: Karácsony Gergely a közügyben, választási kampány során, egy közszereplő nevéből alkotott »Tiborcz-adó« kifejezés használatával politikai véleményt nyilvánított, s a közszereplőre (jelen esetben a cégein keresztül közpénzhez, közvagyonhoz hozzáférő, a fővárosi ingatlanpiacot befolyásolni képes Tiborcz Istvánra) irányadó fokozott tűrési kötelezettség ahogyan a becsületvédelem, pontosan ugyanúgy a névviselési jog kapcsán is fennáll” – írta Schiffer András a bejegyzésében.

Schiffer András a Telexnek azt mondta, sem fizetnie nem kell, sem bocsánatot nem kell kérnie Karácsony Gergelynek.

„Tiborcz István olyan elképesztő méretű vagyont szerzett az elmúlt 12 évben, hogy már pusztán a gazdasági súlya miatt ő egy közszereplő. Nagyon fontosnak tartom, hogy a bíróság kimondta, hogy a közszereplők köre szélesebb, mint a közhatalmat gyakorlók köre, tehát nem csupán egy politikus számít közszereplőnek, hanem egy olyan ember is, akinek brutális mennyiségű pénze van, pont mint Tiborcz Istvánnak. Ráadásul, aki a saját otthonát Tiborcz-tanyának nevezi el, ami még a Google Térképen is megtalálható, tűrnie kell, ha adót akarnak róla elnevezni, hisz adózni nem bűn” – kommentálta az ítéletet Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. Hozzátette: a Kúria döntése nyomán folytatja az egyeztetéseket a kerületekkel, és ha a jogszabályok lehetővé teszik, akkor be fogják vezetni a Tiborcz-adót.

Tiborcz István, Orbán Ráhel férje azt vette rossz néven, hogy az adónemet róla akarta ellnevezni Karácsony, ezért egymillió forintos sérelemdíjat követelt tőle. 

Első fokon arra jutottak, hogy Karácsony sem a névhasználathoz való jogot, sem Tiborcz becsületét és jó hírnevét nem sértette meg azzal, hogy javaslatát Tiborcz-adónak nevezte el. Másodfokon azonban nem dobták vissza Tiborcz keresetét, az eredmény nagyjából döntetlen lett. Schiffer András úgy magyarázta akkor, hogy „a legfontosabb kérdésekben a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, egyedül egy pontban, a névjog kérdésében marasztalta el Karácsonyt”. Emiatt viszont pénzbüntetést is fizetnie kellett volna, és bocsánatot is kellett volna kérnie – írja a Telex.