Tilki Attila fideszes képviselőt is kitiltották Ukrajnából

Tilki Attila fideszes képviselőt is kitiltották Ukrajnából

Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője a Magyar falu program eredményeiről és a 2021-es év pályázati lehetőségeiről tartott sajtótájékoztatón a beregsurányi polgármesteri hivatalban 2021. február 6-án. (MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kitiltották Ukrajna területéről Tilki Attilát, a Fidesz vásárosnaményi országgyűlési képviselőjét – számolt be a Szabad Európa. Mint írták, a képviselő tavaly december eleje óta nem léphet be Ukrajna területére. Tilkit ugyanazzal az indokkal tiltotta ki az ukrán titkosszolgálat az országból, mint az összes többi nem kívánatosnak minősített magyar jobboldali politikust. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szeparatizmussal és azzal vádolta meg a szabolcsi képviselőt, hogy beavatkozott az ukrán belügyekbe. Ezt az SZBU erősítette meg a portál érdeklődésére. A politikus legkorábban 2023. decemberében mehet ismét Ukrajnába.

Azt ugyanakkor nem közölték a portál érdeklődésére, hogy Tilki Attila milyen cselekményével követett el szeparatizmust, mint ahogy azt sem, hogy mivel avatkozott be Ukrajna belügyeibe. Tilki Attila nem válaszolt a lap kérdéseire.

Emlékeztettek, hogy Tilki Attila vásárosnaményi választókerülete az a körzet, ahol az elvándorlás ellenére is nőtt a választópolgárok száma. Ide tartozik az a határhoz közeli Kispalád is, ahol furcsa módon papíron öt év alatt megduplázódott a lakosság száma.

Az elmúlt időszakban az SZBU több magyar politikust is kitiltott Ukrajnából. Az indokok szinte kivétel nélkül ugyanaz: szeparatizmus, beavatkozás az ukrán belügyekbe, illetve az ukrán állambiztonság aláásása.

Nem egészen egy hete derült ki, Nacsa Lőrinc, a Fidesszel szimbiózisban létező KDNP politikusát is kitiltották Ukrajnából. Erre úgy derült fény, hogy adományokat vitt volna Kárpátaljára, az ottani magyarságnak.

Szintén beutazási tilalom alatt áll Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára is. A kitiltások a 2020-as ukrajnai helyhatósági választások után történtek.