Újbudai ellenzéki politikusok tiltakoznak Molnár Gyula kinevezése ellen

Újbudai ellenzéki politikusok tiltakoznak Molnár Gyula kinevezése ellen

Molnár Gyula (Forrás: Molnár Gyula/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Levélben tiltakozik az újbudai képviselőtestület egy része, miután László Imre (DK) polgármester a volt szocialista Molnár Gyulát, Újbuda egykori polgármesterét kabinetvezetőnek, Lakos Imre egykori SZDSZ-es politikust pedig kabinetvezető-helyettesnek nevezte ki. A Momentum, a DK, az LMP és az MSZP képviselői és egy DK-s képviselő arra kérték a polgármestert, ne nevezzen ki „megosztó” személyeket, akiket az újbudaiak már „több ízben elutasítottak”.

László Imre (DK), Újbuda polgármestere kedden jelentette be, hogy a 2024-es önkormányzati választáson is elindul a polgármesteri székért Budapest XI. kerületében, Újbudán. – Felkértem barátomat, Molnár Gyulát, hogy vezényelje ezt a folyamatot. Ő az az ember, aki öt parlamenti választást nyert, két cikluson keresztül volt kerületünk polgármestere. Itt született, itt élt és él a mai napig, mindent tud és mindent ismer a kerülettel kapcsolatban – írta a polgármester kedden a Facebookon. A kabinetvezető-helyettesnek kinevezett Lakos Imre a kerület SZDSZ-es alpolgármestere volt.

Molnárt és Lakost korábban azzal vádolták, hogy még 2006-ban, mint Újbuda polgármestere és alpolgármestere egy több száz milliós önkormányzati ingatlant pályáztatás nélkül, hivatali hatalmával visszaélve játszottak át egy magáncégnek. Másodfokon hivatali visszaélés miatt Molnár Gyulát nyolc hónap letöltendő, Lakos Imrét pedig hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, de a Kúria 2014-ben végül jogerősen felmentette őket.

Molnár Gyula nem csak újbudai polgármester, 2016 és 2018 között az MSZP elnöke is volt, tavaly ősszel a szocialista párt színeiben indult el az ellenzéki előválasztáson az Újbuda déli részét és Budafok-Tétényt is magába foglaló választókerültben, ám végül a Demokratikus Koalíció jelöltjeként fejezte be a kampányt, bejelentve azt is, hogy egy esetleges választási győzelem esetén a DK parlamenti frakciójába ülne be, amire az MSZP fegyelmi bizottsága kizárta a pártból. Az előválasztást és az egyéni mandátumot is a Momentumos Tóth Endre nyerte meg, és Újbuda országgyűlési képviselője is Momentumos politikus, Orosz Anna lett.

Újbuda alpolgármesterei, momentumos, MSZP-s, párbeszédes és LMP-s önkormányzati, valamint országgyűlési képviselői és egy DK-s képviselő szerdán nyilvánosságra hozott levelükben azt írták: megdöbbenve értesültek, hogy a László Imre DK-s polgármester Molnár Gyulát kabinetvezetőnek, Lakos Imrét pedig kabinetvezető-helyettesnek nevezte ki. – Mi, Újbuda önkormányzati képviselői, alpolgármesterei és országgyűlési képviselői elfogadhatatlannak tartjuk ezt a lépésedet és a leghatározottabban tiltakozunk ellene. Meggyőződésünk, hogy Újbuda érdekében – esetleges vitáink ellenére – csapatként kell dolgoznunk. A szóban forgó döntésedhez azonban mi nem tudjuk és nem is akarjuk a nevünket adni, annak felelősségében osztozni – írták.

A kéoviselők szerint a polgármester olyan személyeket nevez ki a kerület vezetői közé, „akiknek a személye megosztó az ellenzéki pártok politikusai, de különösen a szavazói körében, és akiket az újbudaiak már több ízben elutasítottak”. – Az ellenzéki szavazók nem a 2010 előtti világ visszaállításával bíztak meg bennünket. Az újbudai választók bizalmát akkor szolgáljuk meg, ha új szemléletet képviselünk, ha a közpénz felelős felhasználásával, valamint a választók és a civilek bevonásával együtt dolgozunk egy zöld, szolidáris és fejlődő Újbudáért. Az újbudaiak erre az új szemléletre mondtak igent 2019-ben az önkormányzati választáson, az előválasztáson, és az idei országgyűlési választáson. A kerület képviselőiként feladatunk, hogy lelkiismeretesen és következetesen képviseljük az itt élő emberek érdekeit – írták.

Azt is a polgármester szemére vetették, hogy szerintük ezzel a döntéssel egyértelművé tette: nem veszi figyelembe a kerületet vezető pártok többségének véleményét és akaratát, és azt is kilátásba helyezték, hogy ha a polgármester nem gondolja át ezt a lépését, nem biztosítják számára a testületi többséget: – Amennyiben ezt a kérésünket nem tudod vagy nem akarod megfontolni, kénytelenek leszünk a nyilvánossághoz fordulni. Emellett azt is szeretnénk jelezni, hogy ebben az esetben a polgármester mögött álló testületi többség biztosítását már a decemberi ülésen sem tudjuk garantálni – írták. 

A levelet az alábbiak írták alá:

A Momentum részéről:
Orosz Anna országgyűlési képviselő (Újbuda)
Tóth Endre országgyűlési képviselő (Újbuda, Budafok-Tétény)
Erhardt Attila alpolgármester
Lados Tamás frakcióvezető, önkormányzati képviselő
Daam Alexandra önkormányzati képviselő
Németh Gyöngyvér önkormányzati képviselő

A Párbeszéd részéről Barabás Richárd alpolgármester

Az LMP részéről Kreitler-Sas Máté önkormányzati képviselő

Az MSZP részéről:
Hintsch György alpolgármester
Görög András frakcióvezető, önkormányzati képviselő
Keller Zsolt önkormányzati képviselő
Tóth Márton önkormányzati képviselő

DK:
Rádi Károly önkormányzati képviselő

Címkék: László Imre, Újbuda