Titkolja az Emmi, mi alapján döntöttek a kórházi ágyak felszabadítása mellett

Titkolja az Emmi, mi alapján döntöttek a kórházi ágyak felszabadítása mellett

Fotó: Unsplash/Daan Stevens

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szél Bernadett szerette volna megtudni, pontosan milyen számításokra, intézkedési tervekre alapozták itthon a kórházi ágyak kiürítését a koronavírus-járványra hivatkozva, ám az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megtagadta a válaszadást.

– Ez botrány! – ezt közölte Szél Bernadett annak kapcsán, hogy hiába kért, nem kapott válaszokat az Emmitől a kórházi ágyak felszabadításáról. A független országgyűlési képviselő azt kérte, küldjék meg neki a fekvőbetegeket fogadó hazai gyógyító intézmények közfinanszírozott ágyai 60 százalékának felszabadítását előíró miniszteri utasítást, az ennek alapjául szolgáló komplex intézkedési tervet és annak döntés-előkészítő anyagait. Kifejezetten kérte azokat a számításokat és becsléseket, amelyek a 60 százalékos ágyfelszabadítás indokoltságát támasztják alá.

Kásler Miklós: Igaz történetekkel tetszett szórakoztatni a parlamentet | Magyar Hang

A minisztérium ugyanakkor – mint Szél Bernadett közölte – megtagadta a választ. Azt írták, hogy a kért adatok kiadása szerintük veszélyeztetné „a közfeladatot ellátó szerv törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását”.

A politikus arra is kíváncsi volt, hogy mennyi máshol nem ellátható, át nem helyezhető és otthon nem gondozható beteggel számolt a kormány a 60 százalékos arány meghatározásánál. Véleménye szerint ha tudnak erre felmérést mutatni, akkor látni lehet, „az ágykiürítéseknél semmilyen garancia nem volt arra, hogy nem küldik haza a máshol nem ellátható betegeket”.

A válaszok hiányában Szél Bernadett pert indít.

Korábban egymást érték a sajtóban az olyan hírek, amikor családtagok nyilatkoztak arról, hogy idős, beteg, ápolásra szoruló családtagjukat ezentúl nekik kell ellátniuk. Orbán Viktor miniszterelnök és később Müller Cecília országos tiszti főorvos is azzal reagált, hogy orvosi és nem politikai döntés született.