Tito kutyától az eltűnésig: kicsoda Szabó Bálint?

Tito kutyától az eltűnésig: kicsoda Szabó Bálint?

Szabó Bálint, a Szeviép cégcsoport alvállalkozóinak egy részét képviselõ Likvid Kontroll Kft. ügyvezetõje a szegedi városháza elõtt tartott sajtótájékoztatóján 2017. március 31-én (Fotó: MTI/ Kelemen Zoltán Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szabó Bálint életben van – ezzel a frissítéssel jelentkezett tegnap este a kormányközeli hírportál, a Szeged Ma. A Fidesz-közeli nyilvánosság kiemelten foglalkozott azzal, hogy hétfő reggel futni indult a szegedi önkormányzati képviselő, onnan viszont már nem tért haza. A Szeged Ma hétfő este még arról is beszámolt, hogy bár felesége bejelentése nyomán a rendőrség hivatalosan is keresi a férfit, az önkormányzati lap számára ez nem hír. Az utolsó hír február 8-ai volt, miszerint a városháza letiltotta Szabó belépőkártyáját.

Ez időközben bizonyosan változott, Szeged honlapján kedd délelőtt vezető hír volt, hogy az önkormányzati képviselő előkerült. Információik szerint kórházban van, nem a városban ápolják. Az autót, amivel a politikus közlekedni szokott, a Liget mellett találták meg, egészen estig pedig semmit nem lehetett tudni róla. A rendőrség egyelőre mást nem közölt. Levélben kerestük Szabót a történtekkel kapcsolatban, ha válaszol, beszámolunk róla.

A politikus izgalmas szereplője a magyar nyilvánosságnak. Az elmúlt évtizedekben számos veszélyes szituációba keveredett, mindenféle eljárások indultak vele kapcsolatban, és rendszeresen ott volt, ahol történt valami.

Szabó neve már a kétezres évek elején felbukkant a hírekben, akkor még a Fiatal Baloldal Vas megyei elnökeként. Az Országos Cigány Önkormányzat megyei elnöke, Horváth Csaba vádolta azzal az MSZP Vas megyei elnökét, Tóth Csabát (aki jelenleg Zugló országgyűlési képviselője), hogy ötszáz és ezer forint közötti összegekkel vásároltak szocialista párttagokat. A vád később vissza lett vonva, Szabó Bálint viszont belépett a sztoriba, és feljelentést tett Horváthék ellen rágalmazás miatt. A rágalmazási per tárgyalásának előestéjén viszont elmondása szerint megtámadták és megerőszakolták őt, hogy ne tudjon másnap megjelenni a tárgyalóteremben. A rendőrség végül eredménytelenség miatt lezárta a nyomozást. Szabó hangsúlyozta, az erőszak megtörténtét orvosi látlelettel tudja igazolni, „jogi és politikai vonatkozásban az ügy tovább folyik, de ami a támadást illeti, az a továbbiakban már csak rám, és a szűkebb környezetemre tartozik.”

A Heti Válasz 2013 májusában állt elő azzal, hogy kitálalt nekik az „őszödi koronatanú”, akinek pontos információi vannak arról, hogy került a nyilvánosság elé az őszödi beszéd. Az ekkoriban a Demokratikus Koalícióban politizáló férfi a polgári hetilapnak azt állította: jelen volt 2006-ban, amikor három politikus, „Katalin, Imre és Ferenc” Eduardo Rózsa-Flores terézvárosi lakásán meghallgatták a hamarosan a teljes közéletet felforgató beszédet. A sajtó innentől azt találgattja, kikről is van szó pontosan, és minden szóba jöhető Katalin meg Imre megszólalt az ügyben. Szili Katalin, Baja Ferenc és Szekeres Imre például felháborodottan tagadták a dolgot, Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter pedig egyszerű nemmel válaszolt.

Szabó azt mondta, jó kapcsolatokat ápolt a 2009-ben Bolíviában agyonlőtt Rózsa-Flores-szel, így az említett találkozót is a másik szobából hallgatta végig a férfi Tito nevű kutyájával közösen. Állítása szerint Gyurcsány Ferencet is megkereste a sztorival, aki szavai szerint így reagált: „köszönöm, a történeted nagy fokú azonosságot mutat azzal, ami az én fejemben van.” A DK-vezér aztán be is szállt a show-ba, Facebook-oldalán ezt írta: „Ha jól értem a szöveget, akkor Baja Ferencet, Szekeres Imrét és Szili Katalint gyanúsítják azzal, hogy egy közvetítőnek átadták a Balatonőszödön elmondott beszédem hangfelvételét. Gyűlölöm az árulást és megvetem az árulókat. De bármi ilyesmivel vádolni valakiket csak akkor szabad, ha megdönthetetlen bizonyítékok állnak rendelkezésre.” (Szabó ugyanakkor nem említett vezetékneveket.)

Tito kutyát már régen eltemették

Hamarosan kiderült aztán, hogy a történet egészen biztosan nem eshetett meg így. Rózsa-Flores volt menyasszonya a Mandinernek mondta el, hogy párja már 2004-ben eladta az Eötvös utcai lakást és vidékre költözött, Tito kutyát pedig a nő nevelőapja temette el 2004-ben. Szászvári Linda hozzátette, tudomása szerint korábban tényleg ismerte Rózsa-Flores Szabót, de 2006-ra már nem voltak jóban. Szabó ezt követően bejelentette, hogy felfüggeszti párttagságát, de a DK etikai vizsgálatot is belengetett, így végül ki is lépett.

Szabó később követeléskezelő cége révén került be a nyilvánosságba, a Szeviép nevű cégtől jogos jussukat követelő alvállalkozók nevében lépett fel. Botka László szegedi polgármester végül 2018-ban feljelentést tett ellene, miután Szabó összefüggésbe hozta az egykori építőipari cég összeomlását a nagyvárossal. Csődbűntett miatt ekkor már hosszú ideje folyt eljárás a cég ellen, a vád szerint pedig közel ötszáz alvállalkozónak, cégnek és magánszemélynek tartozott 6,5 milliárd forinttal.

Az FVSZ-Magyar Egyesület listás képviselője ugyanakkor, bár a kormánypárti nyilvánosság előszeretettel számolt be Botkát ütő megnyilvánulásairól, olykor a Fidesznek is okozott nehézségeket. Tavaly szeptemberben a Mini Hungary-per előkészítő ülésének szünetében fotózta az elsőrendű vádlottat, a Szeviép egykori vezérigazgatóját, illetve védőjét, a korábbi fideszes országgyűlési képviselő Varga Istvánt. Szabó pikánsnak találta, hogy együtt láthatóak, az érintettek tiltakoztak.

Szabó a járvány tavalyi kirobbanásakor sem fogta vissza magát, márciusban a szegedi Anna-kútnál autójával tartóztatta fel a villamost. Úgy gondolta ugyanis, hogy a koronavírus terjedése miatt a városban le kellene állítani a közösségi közlekedést. A hatóságok nem így gondolták, eljárás indult ellene, és akkor vették őrizetbe, amikor két másik per miatt beidézték.

A politikus elmondása szerint most januárban is veszélyes helyzetbe került, amikor épp a szegedi Bertalan hídon futott. Itt, mint Facebook-oldalán közölte, nyolc határsértővel találkozott, akiknél magyarul, majd angolul érdeklődött, hogy segíthet-e. Ekkor állítása szerint kés is villant, majd meghátráltak és elkezdtek futni, de ő riasztotta a rendőrséget. – Most a Sajka utcában elkaptuk a hetediket is, aki menő telefonját és némi pénzt próbált felajánlani a szabad távozásért cserébe… – folytatta beszámolóját később. A Narancs.hu-nak pedig tisztázta, hogy nem volt fenyegetés. „Az egyik srác elővette a telefonját, és abban a kezében volt egy kés is. Egy kicsit tanácstalanul álltak, aztán elkezdtek futni a szegedi oldal felé.”

Egy piac átjátszásáról beszélt

A szegedi önkormányzat aztán február 8-án tiltotta le Szabó belépőkártyáját, állítása szerint azért, mert a politikus „folyamatosan vegzálta, zaklatta” a hivatal dolgozóit. „Szabó rendszeresen elállta az ajtókat, az épület bejáratát, feltartotta a folyosón közlekedőket, lökdöste a hivatal munkatársait, engedély nélkül rátört a dolgozókra, élőfelvételeket készített az emberekről, hangosan szirénázott az irodák előtt a megafonjával. Erőszakos fellépésével folyamatosan akadályozta a polgármesteri hivatal munkáját” – közölte az önkormányzat, hozzátéve azt is, hogy Szabót február 4-én ítélték egy év próbaidőre tettleges becsületsértés miatt. A vád szerint 2016-ban a polgármester titkárnőjére rátörte az ajtót, illetve fellökte őt.

Szabó most épp azt állította a hétvégén, hogy egy helyi oligarchának játssza át szerinte a Cserepes sori piac területét Botka László. – Elég volt abból, hogy aki útjában áll a lopásnak Szegeden, azt egyszerűen eltapossák; legyen az illető helyi kisvállalkozó, piaci árus, tényfeltáró újságíró, vagy éppen önkormányzati képviselő. Holnap reggel nyolc órakor Szegeden a polgármesteri hivatalban megkezdjük az elszámoltatást – jelentette ki a Facebook-on a politikus, ám másnap mégsem kezdte meg az elszámoltatást, hanem eltűnt. Mint írtuk, a Szeged.hu információi szerint kórházban van. Később az önkormányzati lap pontosított: úgy tudják, Szabót Makóra, az egyetem pszichiátriai klinikájára szállították. Információk szerint egy szolgálaton kívüli rendőr találta meg a politikust az út szélén.

Levélben kerestük az önkormányzatot, illetve Botka László polgármestert is, hogy mit tudnak Szabó hétfői eltűnéséről, illetve hogy mi a helyzet az említett helyi oligarchával, illetve a Cserepes sori piaccal. Ha válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Kerestük a rendőrséget is, kedd délután pedig azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az eltűnés körülményei továbbra is tisztázatlanok. A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság személyi szabadság megsértése bűntett gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen indított eljárást.