Titokban módosították a paksi hitelszerződést

Titokban módosították a paksi hitelszerződést

A Paksi Atomerőmű (Fotó: atomerőmű.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Módosították a paksi bővítés hitelszerződését – értesült az Mfor. Információik szerint így az eredetileg tervezettnél később kezdődhet az oroszok által nyújtott 10 milliárd eurós hitel törlesztése, és az utolsó részlet rendezése is az új helyzethez igazodik. Vagyis, már a beruházás szerződéses dokumentumaiban is rögzítve lett, hogy csúszik az atomerőmű felépítése.

A portál felidézi, már év elején tudni lehetett, hogy módosítani kell a pénzügyi megállapodást, mert a beruházás nem a tervezett ütemben halad. Arról nincs információjuk, hogy végül hol és mikor tudott tárgyalóasztalhoz ülni Varga Mihály pénzügyminiszter az orosz féllel, de az biztos, hogy erről nem jelent meg semmilyen hír. Forrásuk szerint ezt nem is véletlen, hiszen nem akarták nagydobra verni a szerződés újratárgyalását.

Az eredeti ütemterv szerint 2025 környékén üzemelniük kellene az új blokkoknak, és ehhez időzítve kellene elkezdeni a hitel törlesztését. Most 2019 van, de a tényleges munkálatok még mindig nem indultak el, a felvonulási épületek sem állnak. A kormány szerint azért van késésben a kivitelezés, mert az Európai Unió hivatalai jóval tovább ültek az engedélykérelmeken, mint amire számított a magyar kormány. (Az már ritkábban hangzik el, hogy az orosz kivitelezőnek is akadnak gondjai az uniós normák teljesítésével, amit kapacitásproblémák is tetéznek.)

Paks 2: munkagödröt ásnának, mikor még létesítési engedély sincs | Magyar Hang

Süli János stábja lehetővé tenné, hogy a Paks 2 projekt alapozását megelőző munkák, tehát a munkagödör kiásása már akkor megkezdődjön, amikor a blokkok építését még nem is engedélyezték. A bővítésért felelős miniszter tervéről a Direkt36 számolt be, hozzátéve, hogy lépéshez jogszabályt is kellene módosítani, kérve ehhez az Európai Bizottság jóváhagyását.

Az oroszok pénzéből egyébként az elmúlt időben már költöttek a paksi atomerőműre. Tavaly év végi hír szerint addig 98 millió euróba került az építkezés előkészítése, amiből 78 milliót (nagyjából 24 milliárd forintot) fedeztek orosz hitelből. Ezt azonban hamarjában vissza is fizette, előtörlesztette a magyar fél.