Tíz évig nem nyilvános az augusztus 20-i tűzijáték és programok ára

Tíz évig nem nyilvános az augusztus 20-i tűzijáték és programok ára

Tűzijáték a Duna felett Budapesten az államalapítás ünnepén, Szent István napján 2021. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyelőre titkolja a Magyar Turisztikai Ügynökség, hogy mennyi közpénzt terveznek elkölteni az államalapítási ünnepség programjaira, valamint az Európa legnagyobbjaként beharangozott tűzijátékra – írja cikkében az Átlátszó. Az oknyomozó portál szerint az indoklás most is a már jól bevált szlogen: „döntés megalapozását szolgáló adatokról” van szó, amelyek 10 évig nem nyilvánosak. A tavalyi rendezvénnyel kapcsolatban egyébként az Átlátszó három és fél hónappal később kaptott választ, amiből az derült ki, hogy 2021-ben közel 12 milliárd forintot fordítottak az augusztus 20-i eseményekre. Mint írják, idén petíció indult a közpénzégetés ellen, és már 100 ezer fölött jár az aláírók száma.

Az államalapítás ünnepével kapcsolatos idei költségeket a Párbeszéd Magyarországért kérte ki közadatigénylés keretében. A párt aztán a napokban kapott választ az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalon feltett kérdéseire. Ebben Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) azt közölte: „az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 27. § (5) bekezdése alapján a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános.”

– Vagyis az állami szervezet egyelőre titkolja, mennyi pénzt szántak az idei augusztus 20-i állami ünnepre, ahol a kormány bejelentése szerint Európa legnagyobb tűzijátéka lesz – jegyzi meg cikkében az Átlátszó. A portál egyébként tavaly szintén közadatigényléssel derítette ki, hogy 2021-ben közel 12 milliárd forint közpénzt emésztettek fel az augusztus 20-i programok.

A hvg.hu még július 14-én számolt be a Szent István-napi programsorozat biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs első üléséről. A cikkben Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárra,a testület vezetőjére hivatkozva azt írták, „a tűzijáték során uszályokról és pontonokról mintegy 40 ezer pirotechnikai eszközt lőnek majd fel 4,3 kilométer hosszan a Margit híd és a Petőfi híd között. Emellett a tavalyihoz képest kétszer annyi, hatszáz drón is hozzájárul majd a látványhoz”.

Közben a Szabad a Hang oldalán petíció indult a tűzijáték ellen. A kezdeményezők többek között azt írják: „Magyarországon napról napra drágulnak az alapvető élelmiszerek. Nő az infláció. Folyamatosan romlik a forint. (...) Ahelyett, hogy az adófizetők pénzét egy igencsak környezetszennyező és drága mulatságra költené a kormány, fordítsák a gazdaság stabilizálására!” – olvasható a közleményben.