Tíz megyei jogú városban ellenzéki győzelem született

Tíz megyei jogú városban ellenzéki győzelem született

Kiborítják a szavazólapokat egy urnából a szavazatszámláló bizottság tagjai az önkormányzati választáson a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban kialakított 14-es számú szavazóhelyiségben 2019. október 13-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Előretört az ellenzék a megyei jogú városokban. Az eddigi három (Szeged, Salgótarján, Hódmezővásárhely) helyett több városban lesz ellenzéki polgármester – derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból.

Miskolcon hiába dobta be a Fidesz–KDNP Orbán Viktor miniszterelnököt is, a betegsége miatt nem induló Kriza Ákos helyett jelölt fideszes Alakszai Zoltán alulmaradt az ellenzéki jelölt Veres Pállal szemben. Pécsen is az ellenzéki polgármester nyert. A Mindenki Pécsért Egyesület által jelölt Péterffy Attila (53 százalék) magabiztosan nyert a fideszes olimpiai bajnok Vári Attilával szemben (41 százalék). Salgótarján maradt ellenzéki: Fekete Zsolt (54 százalék) nyert fideszes kihívójával, Szabó Csabával szemben. Szegeden is magabiztos győzelmet aratott az eddigi MSZP-s Botka László (61 százalék). A polgármestert megszorongatni sem tudta a hivatalosan függetlenként induló, de Fidesz-támogatottságú Nemesi Pál (36 százalék). Hódmezővásárhelyen is marad a városvezető a Mindenki Magyarországa Mozgalom színeiben induló Márky-Zay Péter (57 százalék). A hivatalosan független, de Fidesz-támogatottságú Grezsa István 43 százalékon végzett. Érden is ellenzéki győzelem született: Csőzik László (50 százalék) megelőzte T. Mészáros András eddigi fideszes polgármestert.

Több nagyvárost megszerzett az ellenzék, Karácsony Gergely lett a főpolgármester - percről percre | Magyar Hang

Szombathelynek is ellenzéki polgármestere lesz. Nemény András (49 százalék) győzött a fideszes Balázsy Péterrel szemben. Győrben a Borkai-botrány éreztette hatását. Borkai Zsolt győzött (44 százalék), ellenzéki kihívója Glázer Tímea 43 százalékot szerzett. Tatabányán viszont az ellenzéki jelölt nyert. Az eddigi polgármester, a fideszes Schmidt Csaba csak a szavazatok 46 százalékát szerezte meg, a kihívója, az ellenzéki Szücsné Posztovics Ilona viszont 49 százalékot kapott. Egerben is ellenzéki győzelem született. Mirkóczki Ádám (Egységben a városért Egyesület (48 százalék) győzött, Habis László (Fidesz-KDNP) a szavazatok 44 százalékát gyűjtötte össze.

Nyíregyházát behúzta a Fidesz, Kovács Ferenc (53 százalék) megőrizte polgármesteri székét a kihívó ellenzéki Jeszenszki Andrással (47 százalék) szemben. Debrecenben is megőrizte a polgármesteri széket Papp László fideszes polgármester. Székesfehérváron sincs meglepetés: a fideszes Cser-Palkovics András (61 százalék) magabiztosan előzte meg az ellenzéki Márton Richárdot (33 százalék). Sopronban is maradt fideszes a városvezetés. A fideszes Farkas Ciprián magabiztosan győzött (57 százalék) a független Varga Norbert (38 százalék) előtt. Dunaújvárosban viszont őrségváltás történt. A fideszes Cserna Gábor csak 41 százalékot kapott, kihívója, a Rajta, Újváros! Egyesület színeiben indult jobbikos Pintér Tamás pedig 56 százalékot. Ezzel pedig ő lesz a polgármester.

Orbán kész együttműködni a fővárossal | Magyar Hang

Békéscsabán a független, de ezúttal a Fidesz támogatottságát is élvező Szarvas Péter győzött toronymagasan (79 százalékkal), így marad hivatalában. Második a DK-Jobbik-Párbeszéd háromas által támogatott Dancsó Tibor lett, az eredménye 10 százalék alatt maradt. Szolnokon is marad hivatalában Szalay Ferenc fideszes polgármester (48 százalék). Kevéssel maradt le mögötte az ellenzéki kihívója, Radócz Zoltán (47 százalék). Kecskeméten is ismét győzött a Fidesz. Szemereyné Pataki Klaudia (50 százalék) magabiztosan nyert az ellenzéki kihívó Leyer Zoltán (37 százalék) előtt. Ács Rezső (Fidesz-KDNP) is hivatalában marad Szekszárdon. Ő a szavazatok 50 százalékát gyűjtötte össze, kihívója, Bomba Gábor mindössze két százalékkal maradt le tőle. A közgyűlésben azonban ellenzéki többség lett.

Kaposvár Szita Károlyé (Fidesz-KDNP). Ezúttal is magabiztosan győzött, a választók 56 százaléka rá voksolt, ellenzéki kihívójára, Horváth Ákos Ervin 39 százalékot kapott. Zalaegerszegen Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester magabiztosan előzte meg ellenzéki kihívóját, Keresztes Csabát (70 százalék vs.23 százalék). Nagykanizsán a fideszes Balogh László (49 százalék) győzött Hári Tiborral (46 százalék) szemben. Veszprémben a fideszes Porga Gyula maradhat hivatalában. A szavazatok 55 százalékát szerezte meg, kihívója, Katanics Sándor 45 százalékot kapott.

Percről percre tudósításunkat itt olvashatja.