Tizedjére is módosították az alaptörvényt

Tizedjére is módosították az alaptörvényt

Az Országgyűlés plenáris ülése 2022. május 17-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogadta az Országgyűlés az alaptörvény újabb, immáron tizedik módosítását és törvénybe foglalva nehezítették meg, az érintettek szerint lényegében ellehetetlenítették a pedagógusok sztrájkját.

136 igen és 36 nem szavazat mellett döntött a parlament az alaptörvény tizedik módosításáról, így a koronavírus-járvány után újabb ok van, amiért fennmaradhat a veszélyhelyzet. Varga Judit igazságügyi miniszter kezdeményezésére ugyanis már a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is el lehet rendelni ezt a különleges jogrendet. Márpedig ilyenkor a kormánynak a különféle döntésekhez nem kell feltétlenül megvárnia, amíg az Országgyűlés törvényt hoz, hanem kormányrendeletekkel irányíthat. 

Az ellenzék éppen ezt kifogásolta már korábban is, szerintük ugyanis a kabinet a Magyar Közlönyben éjfélkor megjelenő kormányhatározatokkal akar kormányozni, azért kell nekik ez a felhatalmazás, hogy a gazdasági és szociális döntéseket ellenőrzés és vita nélkül hozhassák meg. Varga Judit indoklása szerint ugyanakkor egy humanitárius katasztrófa kezeléséhez és az átrendeződő, nemzetközi, gazdasági változások következményeinek kivédéséhez hazánknak biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét.

Döntöttek a képviselők a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozásokról is, ezek teszik lehetővé, hogy az elmúlt időszakban hozott intézkedések a jövőben is fennmaradjanak. Itt a legtöbbet kritizált rész az, amely továbbra is lényegében ellehetetleníti a pedagógusok sztrájkját. Az úgynevezett még elégséges szolgáltatásnál ugyanis például olyanokat írtak elő, hogy a gyermekfelügyeletet szinte ugyanúgy biztosítani kell, nem maradhat el óra az érettségi előtt állóknak, illetve a többi osztálynak a munkabeszüntetés idején is a tanórák 50 százalékát meg kell tartani.

A parlamenti munka folytatódik délután, négy órától ugyanis leteszik az esküt a miniszterek, ezzel hivatalosan is megalakul az új kormány. A ceremónián beszédet fog mondani Orbán Viktor is.