Tízezreket szedett be egy egyházi temetkezési cég jogtalanul az elhunytak hozzátartozóitól

Tízezreket szedett be egy egyházi temetkezési cég jogtalanul az elhunytak hozzátartozóitól

A hajdúböszörményi temető ravatalozója Fotó: Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint egy éven át jogtalanul szedett be az elhunytak hozzátartozóitól különböző díjakat a hajdúböszörményi temetőt üzemeltető Paraklétosz Kft. – tudta meg lapunk. A két helyi református egyházközség tulajdonában álló cég számos olyan tételt számolt fel ügyfeleinek, amelyekre nem lett volna lehetősége. Többek között „temetési hely előkészítése” címén 12 700 forintot, vagy – ha kérték – sírhelynél pad kihelyezésért darabonként 490 forintot számláztak.

A jogtalanul felszámolt tételek összege egy-egy temetés után akár a 40 ezer forintot is elérte. A törvénytelenül beszedett tételek megszüntetésére előbb a járási hivatal, majd a másodfokon eljáró megyei kormányhivatal kötelezte a céget, amely azonban még hónapokon át ellenszegült a határozatnak.

Ugyan a temetkezés a szolgáltatóknak „jó üzlet”, hiszen a díjaknak gyakran csak a cégek arcátlansága szab határt és egy-egy koporsós temetés már vidéken is legalább 500 ezer forintba kerül, a temetők üzemeltetése nem olcsó. A köztemetők fenntartása önkormányzati feladatkör. A 30 ezres lélekszámú – megyei jogú várossá válással kacérkodó – Hajdúböszörmény helyzete azonban speciális. A 20 hektáros köztemető ugyanis a két helyi református egyházközség tulajdona. Ezért kötött az önkormányzat üzemeltetési szerződést a két egyházközség tulajdonában álló Paraklétosz Kft.-vel még 2008-ban. Az üzemeltető temetkezési díjait az önkormányzat rendelete szabályozza. A Paraklétosz 2019. január 1-jétől azonban új díjszabásra tért át. Ekkor nyolc olyan tétel is bekerült a jegyzékbe, amelyre az önkormányzati rendelet nem adott lehetőséget.

Az átalakított díjszabást támadta meg egy magánszemély az ellenőrzési jogkörrel rendelkező járási hivatalnál – úgy tudjuk, egy konkurens vállalkozó fordult a hatósághoz. A kft. díjszabását a járási hivatal, majd a másodfokon eljáró megyei kormányhivatal is jogszabályba ütközőnek találta. A kormányhivatal nyolc tétel esetében kötelezte a Paraklétoszt arra, hogy vegye ki azokat a szolgáltatási díjak közül. Két tételt – a temetés felvétele, illetve az elhunyt végtisztességre való előkészítése díjait – pedig csak akkor alkalmazhatja, ha a temetésben csak temetkezési szolgáltatóként vesz részt.

Milliós utalványokkal ágyaztak meg a pelenkabiznisznek | Magyar Hang

A döntést azonban nem fogadta el a Paraklétosz, a cég a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordult. Így a vállalat a bírósági eljárás ideje alatt sem változtatott a díjszabásán, vagyis továbbra is alkalmazta azokat a tételeket, amelyek kiszámlázásától a kormányhivatal eltiltotta. Noha alapesetben ilyen ügyekben tárgyalás mellőzésével döntenek a bíróságon, a Paraklétosz ragaszkodott a tárgyaláshoz. Végül 2019 decemberére tűztek időpontot, de – mint a bíróság tájékoztatásából kiderül – azon már nem jelent meg Paraklétosz képviselője.

A cég keresetét így érdemben nem is vizsgálhatták, az eljárás határozat nélkül zárult. Még próbálkozott a Paraklétosz a távolmaradása igazolásával, de azt is elutasította a bíróság. Miután ez felveti az időhúzás gyanúját, megkérdeztük a Paraklétosz Kft.-t, hogy valóban ez volt-e a céljuk, de a cég ügyvezetője lapzártánkig egyetlen kérdésünkre sem válaszolt. Így nem tudni azt sem, hogy hány ügyféltől szedtek be vitathatóan pénzt, és azt sem, hogy értesítették-e azóta őket a történtekről. Mindenesetre erről szóló tájékoztatásnak a mai napig nincs nyoma a cég honlapján.

A járási hivatal birtokunkban lévő irata szerint az ügyfelek polgári peres úton követelhetik vissza a tőlük jogtalanul beszedett díjakat. Ám kérdés, hogy megéri-e néhány tízezer forintért pereskedni. Hogy hány embert érinthet a szabálytalan díjbeszedés, nem tudni. Támpont lehet azonban, hogy egy év alatt nagyjából a lakosság egy százaléka halálozik el, ez Hajdúböszörményben 300-350 temetést jelenthet. A Paraklétosz idén február 17-én változtatott a díjszabásán, és kivette a kifogásolt tételeket.

A hajdúböszörményi temető a két helyi református egyházközség tulajdonában áll Fotó: Szabó Zsolt László

Az ügy miatt kérdéseket küldtünk a Paraklétosz tulajdonosainak, a Kálvin téri és a Bocskai téri református egyházközségekhez. Ugyanazt közölték: vitatják, hogy a Paraklétosz jogszabályba ütközően szedte volna be a kifogásolt díjakat. Azt írták, hogy a cég az elhunytak hozzátartozóinak semmilyen olyan tételt nem számolt fel, amelyre ne lett volna lehetősége. Arra ugyanakkor nincs válaszuk, miért látja ezt másként a törvényességi felügyeletet álló kormányhivatal, és végül miért hajoltak meg a döntés előtt. Állítják: nem volt tudomásuk a „jogtalanul beszedett díjakról”, mivel panasz nem érkezett hozzájuk, így belső vizsgálat sem folyt a díjszabási problémák miatt. Személyi konzekvenciákat sem látnak szükségesnek levonni, mivel „nincs mire”, ahogy feljelentést tenni sem, mivel az egyházközségek szerint nem történt „sem szabálysértés, sem bűncselekmény”.

A szokatlan tételekre, a sírokhoz kihelyezett padokért felszámított díjra úgy reagáltak, hogy az is szolgáltatás, aminek ellenértéke van. Emellett a ravatalozó környékének előkészítéséért és visszarendezésért felszámolt díjat is helyénvalónak tartják. Mint írták, ez az elhagyott szemét és virágmaradványok összeszedését, székek, ülőhelyek visszarendezését jelenti. A felvetésünkre, miszerint ezek a tételek mennyire egyeztethető össze az egyház tanításaival, azt írták, hogy a temetkezés nem hitéleti tevékenység.

Azzal egyébként, hogy kikerültek a díjszabásból a visszás tételek, a problémák nem oldódtak meg. Az egyházközségek közölték, hogy ők az önkormányzat temetésre vonatkozó rendeletét tartják jogszabályellenesnek, ezért idén márciusban kezdeményezték ennek módosítását. Ez rávilágít a helyi temetkezés áldatlan állapotaira is.

A Paraklétosz és az önkormányzat között ugyanis állandó érdekellentét van. Az önkormányzat nem akart a választás évére díjemelést megszavazni – a temetési díjakra roppant érzékenyek a lakosok –, a cég viszont szomjazta a bevételt. A 2018 decemberi testületi ülés anyaga szerint a temetőüzemeltetés veszteséges – a fenntartás sokba kerül, fejlesztésre nem jut, a dolgozók az alacsony bér miatt felmondtak –, a cég ezt a kegyeleti szolgáltatásokból kompenzálhatja valamelyest. A 2018-ban 86 milliós forgalmú Paraklétosznak 2016 óta van nyeresége, 2018-ban 14,5 milliós adózott eredménnyel zárt. A jelek szerint azonban ez kevés.

A Hajdúságból irányítják az erzsébetvárosi közbeszerzéseket | Magyar Hang

A Paraklétosz egyébként 2019-re díjemelési lehetőség helyett 10 milliós önkormányzati támogatást kapott. Kiss Attila fideszes polgármester érdeklődésünkre azt közölte, ennyit építettek be az idei költségvetésbe is, de ezt még nem utalták át a Paraklétosznak. Kérdésünkre azt is közölte, hogy nem akarnak változást a temető üzemeltetésében, és azt sem tervezik, hogy az önkormányzat beszállna tulajdonosként a cégbe. A szolgáltatás díjának emeléséről pedig igény esetén egyeztetnek a céggel.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/17. számában jelent meg április 24-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 17. számban? Itt megnézheti!