Tízmilliárdokkal veri Mészáros Csányit a Forbes legfrissebb gazdaglistáján

Tízmilliárdokkal veri Mészáros Csányit a Forbes legfrissebb gazdaglistáján

Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án. (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 80 milliárd forinttal veri összvagyon tekintetében Mészáros Lőrinc Csányi Sándort – többek között ez derül ki a Forbes leggazdagabb magyarokról készített friss összeállításában. A magazin 24.hu által is idézett, 2020-as becslése szerint Mészáros Lőrinc immár 479,4 milliárd forint felett diszponál, míg az OTP-vezér, MLSZ-elnök Csányi Sándor 393,4 milliárddal bírhat.

A harmadik helyre – 258,6 milliárddal – a leginkább a Wallis csoportról ismert, főleg ingatlanban utazó Veres Tibor futott be. Érdekeltsége, a Wing Magyarország legnagyobb ingatlanos cége, és már nem csak a magyar piacon erős, a lengyel Echo Investment többségi részesedésének felvásárlásával komoly régiós pozíciókat szerzett.

Érdekesség, hogy a Forbes magyar toplistájára, egy orosz testvérpár, Timur és Ruszlan Rahimkulov is felkerült. Előbbi 257 milliárddal a negyedik, míg utóbbi 240 milliárddal a hetedik a Forbes friss összesítőjén. A fivérek apja, Megdet Rahimkulov a rendszerváltozás után a Gazprom képviselőjeként érkezett Magyarországra, és hamarosan óriási befolyásra tett szert az energetikai és a bankszektorban egyaránt. Amikor tíz éve visszaköltözött Oroszországba, vagyona gerincét OTP- és Mol-részvényei adták. Amint azt a G7 gazdasági hírportál részletesen feltárta, a részvénypakettek ma már a fiai által tulajdonolt vagyonkezelőben, a Kafijat Zrt.-ben vannak, és ez a cég komoly ingatlanportfóliót is tulajdonol. Megdet Rahimkulov vagyonát jelenleg 1,4 milliárd dollárra teszi az amerikai Forbes.

Az első tízben találjuk még 246,1 milliárddal az ötödik helyen az MPF Industry Group főrészvényesét, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének társelnökét, Felcsuti Zsolt ipari befektetőt. Hatodik helyen áll 245,6 milliárddal az erotikus tartalmakat szolgáltató oldaliról ismert Gattyán György. Nyolcadik a listán Demján Sándorné és családja 214,3 milliárddal. Kilencedik helyre került 184,4 milliárddal a Duna Aszfalt tulajdonosa, Szíjj László, aki tavaly nyáron Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adriai hajóútja kapcsán került be a hírekbe. A tizedik a Forbes listáján 146 milliárddal Széles Gábor nagyvállalkozó.

Az összegző szerinthatalmasat ugrottak előre a TV2 és a Takarékbank tulajdonosai. Vida József egészen látványos felemelkedést produkált: az egy évvel korábbi 41. helyről ugrott a 15.-re, akkori 35,9 milliárdos becsült vagyonát csaknem megháromszorozva. Még nagyobbat ugrott előre Gál Miklós, aki Vida tulajdonostársa a Takarékbankban és a TV2-ben is. Ő tavaly még a közelében sem járt a Forbes milliárdos listájának, most azonban 55,6 milliárdos becsült vagyonnal már a 26. helyen jegyzik. – írják.

A tavaly a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-re tett vételi ajánlatával feltűnést keltő Jellinek Dániel épp csak lecsúszott a legvagyonosabb tízből, a 2020-as becslés szerint ő a tizenegyedik a listán. A hűtlen kezeléssel, de a műtrágyakirályként ismert Bige László 115 milliárdos vagyonnal közvetlenül Jellinek után következik a sorban. Garancsi István, a miniszterelnök barátja 66,7 milliárd forintos becsült vagyonnal három hellyel előbbre rangsorolták a Forbes szerkesztői.

– Tavaly a soproni kaszinója mellé, megszerezte az öt fővárosi játékterem-koncessziót is, Szalay-Bobrovniczky Kristóffal együtt a néhai Andy Vajna kaszinóbirodalmának tulajdonosa lett, a csoport ontja a pénzt, legalábbis tavaly 32,8 milliárdos forgalomból 11,7 milliárdos profitot csinált – írja cikkében a 24.hu.

A listán találjuk még a Fidesz gazdasági hátországának egykori megteremtőjét, Simicska Lajost is. Miközben cégbirodalma átszivárgott Mészáros Lőrinc érdekeltségébe, az egykori főoligarcha vagyonát még mindig több mint 39 milliárdra becsüli a Forbes, és ez elég a 37. helyhez. Kettővel utána következik Vajna Tímea, a néhai filmproducer özvegye, papíron 38,6 milliárdos vagyonnal. Utóbbitól májusban Garancsi és Szalay-Bobrovniczky megvásárolta a Vajna-hagyaték legértékesebbnek tartott szeletét, a kaszinókat. A Forbes becslése szerint 15-16 milliárd forintos üzletről lehetett szó.

Címkék: Forbes, leggazdagabbak