Tízmilliókért bérel olyan luxusautókat a rendőrség, amiket alig használnak

Tízmilliókért bérel olyan luxusautókat a rendőrség, amiket alig használnak

Audi A8 L

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rendőrség évente 27 millió forintért bérel luxusautókat Áder János köztársasági elnök, a miniszterek, valamint az Alkotmánybíróság és a Kúria elnökének szállítására hivatkozva – tudta meg a Népszava. A lehetőséggel azonban a jogosultak közül kevesen élnek, tavaly és idén például csak Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter.

A Készenléti Rendőrség (KR) szerződéslistáján talált dokumentum szerint a rendőrség védett személyek szállítására alkalmas járművet bérel a Porsche Hungária Kft-től. Érdeklődésükre a KR megerősítette, összesen öt autót – három Audi A8 Langot és két Skoda SuperBet – bérelnek a cégtől, tartós szerződés keretében. Van olyan Audi A8-as, amit havonta 650 ezer forintért használhat a rendőrség, de a SuberBekért is havi 300 ezer forintot fizetnek.

A hatóság azt nem közölte, hogy az autókat kinek a részére bérlik, de a szerződések kapcsán a védett személyek és létesítmények köréről szóló kormányrendeletre hivatkoztak. Az idézett jogszabály alapján a Készenléti Rendőrség a köztársasági elnök, valamint az Alkotmánybíróság (Ab) és a Kúria elnökeinek testi épségét, útjait biztosítja, és ők vigyáznak a Magyarországra érkező diplomatákra is. Az dokumentum ugyanakkor arra is kitér, hogy a KR „a miniszterek részére felső középkategóriájú gépjárművet és hivatásos biztonsági gépjárművezetőt biztosít, amelyek igénybevételéről az érintett miniszter lemondhat". Egy más témában kapott rendőrségi válaszból pedig tudják, hogy 2019-ben Pintér Sándor belügyminiszter, idén pedig Pintér Sándor és Varga Judit igazságügyi miniszter vette igénybe a Készenléti Rendőrség szolgálati járműveit.

A hatóság egyébként nem először üzletel az állami tendereken jól futó Porsche Hungáriával: tavaly augusztusban a Népszava írta meg először, hogy Készenléti Rendőrség 4,3 milliárd forintért vásárolt tőlük 50 darab Audi A3 Limót és 450 Škoda Octaviát, a sokáig titkolt központi autóbeszerzési tender terhére. Áder János hivatala pedig egy 30 millió forintos elektromos luxus-Audit vett még 2019-ben a Porsche Hungáriától.

Címkék: rendőrség, luxusautó