Tíznél több hőmérőt már nem szállítanak ki a budapesti intézményfenntartóknak, Pátyra kell menniük értük

Tíznél több hőmérőt már nem szállítanak ki a budapesti intézményfenntartóknak, Pátyra kell menniük értük

Védõmaszkot viselõ diák hõmérsékletét mérik a történelem írásbeli érettségi vizsga elõtt. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyes fenntartóknak egy napja lesz eljuttatni a lázmérőket az iskolákba, ugyanis lesznek, akik csak szeptember 30-án kapják meg a hőmérőket, holott október elsejétől kötelező a hőmérés.

Ugyan az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi) vezető Kásler Miklós még szeptember 25-én egy fővárosi átvételi pontot adott meg a budapesti és Pest megyei köznevelési intézményfenntartók számára, ahol majd át vehetik a koronavírus miatt kötelezően előírt hőméréshez szükséges lázmérőket kedd reggeltől, a terv változott – tudta meg a Magyar Hang.

Egy keddi levélben ugyanis már arról tájékoztatták az érintetteket az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól (ÁEEK), „a korábbi tájékoztató levélhez képest két változtatás történt, mindkét módosítás a gyorsabb, rugalmasabb kiszolgálás biztosítása érdekében”. Az egyiknek örülhet a fenntartók egy része, ugyanis akik kevesebb lázmérőre jogosultak, azoknak az eszközöket kiszállítják szerdán. A másik változtatás viszont, hogy ahol nem történik kiszállítás, azoknak a Waberers Szemerey Logisztikai Kft. pátyi telephelyére kell menni érte. Ugyan informátorunk szerint az erről szóló levél hozzájuk kedd reggel jutott el, egyes fenntartóknak már szintén kedden kellett a lázmérőkért menni, míg másoknak a szerdai napot adták meg erre.

Arra is kérik az érintett fenntartókat, ha a kiszállítás napján 16:00-ig nem érkezik meg a termék, biztosítsák a 20:00-ig történő átvételt. Ez azt is jelenti egyben, hogy azoknak, akik például szeptember 30-án este 8-kor kapják meg a lázmérőket, meg kell oldaniuk, hogy október elsején reggeltől már használhassák őket az iskolák.

Tíz hőmérőt még kiszállítanak, tizenegyet már nem

A Magyar Hang birtokába jutott levélhez azt is csatolták, mely budapesti, illetve Pest megyei intézményfenntartóknak hány lázmérő jár. Ebből kiderül, azoknak, akik legfeljebb csak tízet kapnak, kiszállítják a csomagokat, a többieknek viszont Pátyra kell mennie. Azt, hogy hány hőmérőt kapnak az intézmények, létszámarányosan osztották el Kásler levele szerint, így van olyan fenntartó, amelynek összesen csak 2 jár (ilyenek lehetnek például egyes alapítványok vagy egyes kisebb önkormányzatok), míg van olyan tankerületi központ, ahova akár több tucat iskola is tartozik, így ők majd közel 500-at kapnak.

Egyébként a fenntartóknak lesz a dolga az is, hogy a hozzájuk eljutó lázmérőket szétosszák az iskolák között, ugyanis október elsejétől nemcsak a diákoknak, de a tanároknak is kötelező lesz a lázmérés az iskolákba való belépéskor.

Arról hétfőn számolt be Müller Cecília országos tiszti főorvos, hogy 37,8 fokos testhőmérséklet felett fogják hazaküldeni a gyerekeket az iskolából. Ilyen testhőmérséklet megállapításakor rövid pihentetés után ismételt hőmérsékletmérésre kerül sor, ha akkor is lázas a gyerek, haza kell küldeni. Azt javasolják, hogy a szülők várják meg, amíg a második lázmérésre is sor kerül.