Több ellenzéki párt is jelezte részvételét az Index melletti tüntetésen

Több ellenzéki párt is jelezte részvételét az Index melletti tüntetésen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több ellenzéki párt is részt vesz a péntek délutáni, a Momentum által szervezett tüntetésen, amely alapvetően az Index, tágabb értelemben a sajtószabadság melletti kiállás.

A DK részt vesz a tüntetésen, arra biztatják tagjaikat is, hogy aki tud, az menjen el. Az sem probléma, ha pártzászlókkal érkeznek, hiszen ezzel megmutathatják, hogy a DK kiáll a sajtószabadság mellett – közölte a Magyar Hanggal Barkóczi Balázs, a DK szóvivője. – A politikai pártok a társadalom egészének képviseletére szövetkezetek bizonyos értékrendek mentén, vagyis feladatuk felhívni a figyelmet arra, ha a sajtószabadság veszélyben van. Már csak azért is, mert nem az Index az első, a hatalom már a sokadik sajtóterméket akarja bedarálni. – mondta Barkóczi, aki szerint ugyanakkor szerencsésebb lett volna, ha a civileket is bevonják a szervezésbe.

Az MSZP nem visz pártzászlókat a rendezvényre, de részt vesznek azon, és másokat is erre biztatnak. – Nem nézne ki jól, ha pártok zászlói lengedeznének egy független sajtótermék melletti eseményen, a Fidesz akkor joggal mondhatná az Indexre, hogy pártsajtó – fejtette ki érdeklődésünkre a párt sajtóosztálya.

A Jobbik közleményt adott ki, amelyben támogatják a tüntetést. – Míg a kormány szócsövévé silányított közmédia közel százmilliárdból hazudhat a magyar emberek millióinak, addig a valós értéket előállító, olykor kormánykritikus médiumokat sorra lehetetlenítik el, zárják be vagy vonják saját irányítás alá – írták. Lapunknak a párt sajtóosztályán úgy nyilatkoztak, mivel a szervező Momentum arra bátorította a pártokat, hogy lehet zászlót hozni, ezért ez ellen nekik sincs kifogásuk. A szimpatizánsaik hozhatnak zászlót, ha szeretnének. A Jobbik álláspontja az: mindegy, hogy párt szervezte a tüntetést, vagy más, a lényeg, hogy megszületett a kezdeményezés, és hogy minél többen ott legyenek és kiálljanak az Index mellett.

Az LMP is azt közölte, hogy több politikusuk ott lesz a demonstráción.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Magyar Hangnak azt mondta: jelen lesz, fel is szólal a tüntetésen, és mindenkit arra biztat, vegyen részt a megmozduláson, de viseljen maszkot, és ügyeljen a távolságtartásra. A képviselő megerősítette, Szél Bernadett független képviselő is támogatja a kezdeményezést, és szintén szándékozik részt venni. Hadházy Ákos azt is hozzátette: mindketten valamivel kezdés után érkezhetnek a tüntetésre, mert pénteken a konzultációs íveket gyűjtik különböző vidéki helyszíneken.

A Momentum néhány néhány órával azután hirdette meg a tüntetést, hogy kirúgták Dull Szabolcsot, az Index főszerkesztőjét. Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja a Magyar Hangnak azt mondta: szerda délután négy óra körül érzékelték, hogy még senki sem szervezett kiállást, ezért hirdették meg a demonstrációt. Arra a felvetésünkre, hogy miért állt bele a Momentum az Index-ügybe, egyáltalán helyes-e, hogy politikai párt szervez tüntetést egy híroldal, újság mellett, azt felelte: a Momentumban több órát gondolkodtak ezen, és végül azért léptek, mert a hírportálnál zajló események sokadszor ismétlődnek meg 2010 óta Magyarországon.