Több ezer rendőr dolgozik a pápa biztonságán

Több ezer rendőr dolgozik a pápa biztonságán

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója sajtótájékoztatót tart a szeptember 12-i pápalátogatás biztosításával kapcsolatban, a TEK udvarán 2021. szeptember 10-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több ezer rendőr dolgozik azért, hogy Ferenc pápa biztonságban legyen vasárnap Budapesten – mondta a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Hajdu János tájékoztatása szerint sem a magyar hatóságoknak, sem a vatikáni csendőrségnek, sem a nagy nemzetbiztonsági szolgálatoknak nincs a katolikus egyházfő fenyegetettségére utaló információja, így nincs technikai akadálya a látogatásnak.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a néhány órás látogatás neuralgikus pontja, amikor az egyházfő a pápamobillal közlekedik, és a legközelebb kerül a hívekhez. Utóbbiak csak ellenőrzés után léphetnek a területre.

Az elmúlt hónapokban a Terrorelhárítási Központ már csak erre koncentrált, a műveleti, személyvédelmi és felderítési szakmai igazgatóságok is kiemelt feladatként kezelték a biztosítást. – Mindent megtettünk, ami az erőnkből és a technikánkból telik, hogy a pápa biztonságban legyen – fogalmazott Hajdu János, hangsúlyozva, hogy együttműködnek a rendőri és titkosszolgálati társszervekkel.

Az előkészületekről szólva arról beszélt, hogy a vatikáni csendőrséggel megtervezték a pápa útvonalát és annak biztosítását a reptértől a Hősök teréig, valamint alternatív útvonalakat jelöltek ki. Előkészítették a Hősök terét és a Szépművészeti Múzeumot, ami nem csupán látványos személyvédelmi intézkedést jelent, hanem hetekig tartó tűzszerészeti munkát is.

A pápa személyvédelmét a TEK és a vatikáni csendőrség együtt látja el.

(MTI)