Több fiatal és gyermek is van a fertőzöttek között

Több fiatal és gyermek is van a fertőzöttek között

Az operatív törzs tájékoztatója (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több gyermek és fiatal is van fertőzöttek között – derült ki az operatív törzs keddi tájékoztatóján, de pontos számot nem tudni. Müller Cecília országos tiszti főorvos csak annyit árult el, hogy egy-két nagyon pici gyermek is érintett. A megbetegedettek között olyan is van, akinek segíteni kell az oxigéncserében, de nem lélegeztetőgéppel. Az is kiderült, hogy emelkedni fog az elvégzett tesztek száma, legalábbis Müller Cecília ezt ígérte. A Magyar Hang több kérdést is feltett, de azokra, ahogy eddig soha, úgy a mostani alkalommal sem kaptunk választ.

Müller Cecília országos tiszti főorvos ezúttal is a már nyilvánosságra hozott, legfrissebb adatokkal kezdte: 492-re emelkedett az igazoltan fertőzöttek száma és meghaladta a 14 ezret a tesztek száma. Beszélt arról, hogy újabb ember hunyt el, így már 16 áldozata van a vírusnak. Valamennyi elhunyt esetében volt valamilyen krónikus megbetegedés volt: legtöbben szív-érrendszeri megbetegedésben szenvedtek, de volt, akinek rosszindulatú daganata volt.

A fertőzöttek száma sokkal több lehet a hivatalos adatoknál – ismételte meg az országos tiszti főorvos. Becslések vannak erre, de konkrétumot nem, csak annyit mondott, hogy nyilvánvalóan az ismert számok többszöröséről lehet szó. Müller Cecília azt is mondta, hogy minden gyanús esetet laboratóriumban vizsgálnak, így a tesztek száma emelkedni fog.

Müller Cecília azt kérte, hogy mindenki figyeljen oda, milyen forrásból tájékozódik a koronavírus-járványról. Egyúttal életvezetési tanácsokat is adott: legyen otthon napirend, próbáljon mindenki mozogni és ne az alkohollal vagy káros szenvedélyekkel tompítsa a bezártság okozta rossz hangulatot. A tájékoztatón azt is megtudtuk, hogy az országos tiszti főorvos meghatódott, amikor olyat látott, hogy pici gyerekek tanulásra fordítják az idejüket.

Kiss Róbert, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa azt mondta, hogy a Waberers logisztikai támogatást ajánlott fel, így 82 kórházba szállítottak Kínából érkezett védőfelszereléseket. Ez folytatódik. 108 kórházban kezdték meg a munkát a kórházparancsnokok, jelentéseikből kiderült, hogy minden egyéni védőfelszerelés az egészségügyi dolgozók és betegek részére rendelkezésre áll.

Kiderült az is, hogy már 26 emberrel szemben indult eljárás rémhírterjesztés miatt. A kijárási korlátozás kapcsán 900-nál is több rendőri intézkedés volt, ebből 90 szabálysértési feljelentést tettek.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília azt mondta, hogy a húsvétra őstermelőktől vásárolt élelmiszertől nem kell félni, de a tojást nem árt kis hipós vízben megmosni, majd leöblíteni. Nyersen pedig ne együnk tojást. A sonkát is megfelelő hőkezelésnek kell alávetni.

Nagyon különféle maszkok vannak – tért át a következő kérdésre az országos tiszti főorvos. Szóba kerültek az otthon készített textilmaszkok, Müller Cecília megismételte, hogy ha valakinek ez biztonságérzetet nyújt, akkor használja. Viszont minden használat után legalább 60 fokos vízben mossa ki. Hierarchiája van egyébként annak, hogy kinek van szüksége maszkra, itt az egészségügyi dolgozókat, a betegekkel foglalkozókat és a rendvédelmi dolgozókat említette az első helyeken.

Egyúttal azt is világossá tette, hogy a kijárási korlátozás idején az emberek ne menjenek a nyaralóikba, eleve, konkrét okok vannak, ami miatt el lehet hagyni az otthonokat. Kiss Róbert pedig arról beszélt, hogy az emberek tartsák be a vásárlási szabályokat, bár az nem derült ki, hogy a hipermarketek előtt az életkor megismerése érdekében végzett „igazoltatás” a biztonsági őrök részéről vajon helyes-e.

A tömeges megbetegedésre készülve minden egészségügyi intézmény a felkészülés különféle szakaszában van – erről is Müller Cecília beszélt. Azt ugyanakkor nem tudtuk meg, hogy az önkormányzatok kértek-e már segítséget az idősek ellátása érdekében, csak annyit mondott Kiss Róbert, hogy a településeknek fontos feladataik vannak.

Több fiatal és gyermek fertőződött meg, egy-két nagyon pici gyermek is van. Van olyan közöttük, akit segíteni kell a megfelelő oxigéncserében, de lélegeztetőgépre nem szorul. Akadnak olyanok is, akiknek gyakorlatilag semmilyen tünetük nincs.

A meggyógyult betegek esetében fogják vizsgálni, hogy elkaphatják-e újra a koronavírust vagy immunitást szereztek.

A szokásoknak megfelelően lapunk ezúttal is küldött kérdéseket a testületnek, eddig azonban egyszer sem reagáltak. Ezúttal ezekre lettünk volna kíváncsiak:

• A rendvédelmi dolgozókat – ideértve az objektum őröket is – szűrték-e, ha igen, milyen szempont alapján választottak közülük és találtak-e soraikban fertőzött személyt?

• Volt-e arra példa, hogy a kórházparancsnokok érkezését megelőzően egyes kórházi vezetők az igazgatóság, vagy más irányító testület számára indokolatlanul sok védőeszközt (pl. gumikesztyű) vettek el, így a betegekkel élesben találkozó szakszemélyzethez kevesebb jutott ezekből?

• Egy lapunkhoz is eljutott írásos iránymutatás alapján az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársainak tilos védőmaszkot viselniük, ezzel is fenntartva az egészséges intézmény látszatát. Ugyanakkor sem az OVSZ munkatársait, sem pedig a donorokat nem tesztelik, azaz a vírusmentesség nem garantálható. Az operatív törzs szerint ez a hamis biztonságérzet kategóriájába tartozik-e? Milyen jogszabályi felhatalmazás alapján tilthatja meg az OVSZ vezetése az alkalmazottak önvédelmét (saját maszk használatát)?