Több hazai gyógyszertárban már felvásárolták az orvosi maszkokat a koronavírus miatt

Több hazai gyógyszertárban már felvásárolták az orvosi maszkokat a koronavírus miatt

Egy munkás fertőtlenítést végez egy vuhani pályaudvaron, 2020. január 22-én (Fotó: MTI/AP/CHINATOPIX)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Múlt hét végén drasztikusan megugrottak a hazai gyógyszertárakban az orvosi maszk-eladási számok – értesült a Magyar Hang. Az egyik nagy gyógyszertár-lánctól kapott információink szerint miközben naponta pár darab ilyen eszközt adnak el, a hétvégén ez a szám elérte az ezres nagyságrendet.

A hétvégén több gyógyszertárban is elfogytak a raktáron lévő orvosi maszkok – nyilatkozta egyik forrásunk, hangsúlyozva, ettől függetlenül nem várható, hogy komolyabb problémák jelentkezzenek az ellátásban.

Az MTI közben arról írt, hogy a volt országos tiszti főorvos kezdeményezi, hogy frissítsék Magyarország pandémiás tervét, amely azokat az intézkedéseket tartalmazza, amiket egy járvány kitörése esetén kell alkalmazni.

Falus Ferenc azt mondta, informálni kell a közvéleményt arról, hogy a hatóságok ellenőrizték a feladatellátáshoz szükséges kapacitást, például hogy minőségében és mennyiségében is rendelkezésre áll-e a megfelelő laboratóriumi kapacitás. 

Németországban is megjelent a koronavírus, itthon a Samsung és a Nokia is karantént vezetett be | Magyar Hang

Az influenzajárvány idején begyűjtött mintákat egy kiterjesztett vizsgálatnak kell alávetni, az antivirális szerek raktárkészleteinek nagyságáról pedig legalább az illetékes országgyűlési képviselőket tájékoztatni kell - hangsúlyozta Falus Ferenc. Hozzátette, azt is fel kell mérni, hogy milyen mennyiségben állnak rendelkezésre száj- és arcmaszkok, valamint lélegeztetéshez szükséges eszközök.

Szerinte a magyar államnak el kell kérnie Kínától a koronavírust, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ meg tudja vizsgálni az oltóanyag előállításának lehetőségét – mondta Falus Ferenc.

Kiemelte, hogy sokan tünetmentesen hordozzák a vírust, de ezek az emberek is képesek másokat megfertőzni.

A koronavírus áldozatainak száma ma elérte a 106-ot, a CNN információi szerint jelenleg 4583 esetet tartanak nyilván különböző országokban.