Több iskola energetikai korszerűsítését is halasztja a kormány

Több iskola energetikai korszerűsítését is halasztja a kormány

Képünk illusztráció

Fotó: Shutterstock

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Országszerte több iskola energetikai korszerűsítése is rajta van azon a listán, amelyen az elhalasztott vagy felfüggesztett állami beruházások szerepelnek. Az MSZP azt követeli, hogy ne az intézmények szigetelésén, nyílászáróinak cseréjén és fűtéskorszerűsítésén spóroljon a Fidesz-kormány.

A Pécsi Janus Pannonius Gimnázium, a veszprémi Vetési Albert Gimnázium, a fővárosi Keleti Károly Közgazdasági Technikum – néhány intézmény, ahol elmarad az állami beruházásból tervezett energetikai, épületenergetikai fejlesztés. Mindez a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium hétfőn nyilvánosságra hozott, több mint 250 tételt tartalmazó listájáról derül ki, amelyet a DK-s Vadai Ágnes kérésére látott napvilágot.

Az MSZP azt követeli, hogy a Fidesz-kormány ne az iskolák szigetelésének felújításától sajnálja a pénzt, ne az iskolák nyílászáróinak, fűtőtestjeinek és fűtőrendszereinek cseréjén spóroljanak. – Az Orbán-kormány még mindig nem érti, hogy egy lakóépület, de egy iskola épületének szigetelésével is a rezsiköltségek akár 50 százalékát meg lehetne takarítani – írta a szocialista párt, hozzátéve, hogy a kormány ne azzal spóroljon, hogy a gyerekeket télen hideg tantermekbe ültetik, hanem végezzék el az iskolák energetikai felújítását.

Az ellenzéki párt egyúttal azt is követelte, hogy a RezsiSTOP keretében benyújtott országos szigetelési programról szóló határozati javaslatukat a kormány fogadja el és terjessze ki az iskolák épületeire is.

Az már korábban kiderült, hogy nemcsak az állami intézményekben kell 18 fokig lecsavarni a fűtést a spórolás jegyében a téli hónapokban. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is utalt már rá, hétfőn pedig a Kormányzati Tájékoztatási Központ tette egyértelművé, hogy a köznevelési és a szakképző intézményekben legalább 18 Celsius fokot kell elérnie a hőmérsékletnek, azokban a köznevelési intézményekben pedig, ahol 14 év alattiak gondozása, oktatása zajlik, ott legalább 20 Celsius fokot kell biztosítani.