Több mint 300 rendőr hiányzik Budapesten

Több mint 300 rendőr hiányzik Budapesten

Szép új Mercedes járőrkocsik Budapesten (forrás: Police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, nemcsak a rendőrképzésben van elképesztő hiány ma Magyarországon. Ahogy arról a Magyar Hang beszámolt, öt év alatt majdnem a negyedére esett vissza az ország négy rendészeti szakközépiskolájába jelentkezők száma, azaz míg 2014-ben 3060-an, addig az idén alig 880-an érezték vonzónak a rendészeti képzést. Ehhez képest a már meglévő fővárosi állomány helyzete sem nevezhető ideálisnak, hiszen Budapesten jelenleg 303 rendőrjárőri, járőrvezetői és járőrparancsnoki státuszt nem tud betölteni a BRFK – olvasható a 24.hu portálon. A BRFK kimutatása szerint a kerületekben összesen 1223 ilyen státusz van rendszeresítve, a betöltött álláshelyek száma azonban csak 920, és a 25 százalékos létszámhiányt helyettesítésekkel igyekeznek megoldani. Ez azt jelenti, hogy a körzeti megbízottak, a BRFK Rendészeti Szervek Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Főosztályának munkatársai, valamint megerősítő erőként a Készenléti Rendőrség tagjai is rendszeresen ellátnak járőri feladatokat.

Mindössze két olyan kerület van – Erzsébetváros és a XVII. kerület, Rákosmente –, ahonnan csak öt járőr hiányzik, míg arányosan is a bulinegyednek otthont adó VII. kerületben a legjobb a helyzet: a járőri állások 91 százaléka van betöltve. Ugyanakkor százalékosan nézve a Várnegyedben, azaz az I. kerületben a legrosszabb a helyzet: 28 helyett 17 rendőr látja el a járőrfeladatokat, vagyis 40 százalékos a hiány. A konkrét számok alapján a VIII. kerületből hiányzik a legtöbb járőr, 33, mivel a 93 státuszból csak 60-at tudnak betölteni.

Kevesebb fiatal szeretne rendőrnek tanulni | Magyar Hang

Harmadára, sőt van, ahol negyedére esett vissza az elmúlt években a rendészeti szakgimnáziumokba jelentkező fiatalok száma.

Hogy mi a hiány legfőbb oka? Nos, az alacsony fizetés, hiszen a járőrvezetők jelentős részének a fizetése 160-180 ezer forint körül mozog – egy kezdő járőr 130-145 ezer forint körül keres –, míg a 15-25 éve rendőrként dolgozó járőrök sem visznek haza többet 210-230 ezer forintnál.