Több mint 80 milliárdot küld a kormány a távhőszolgáltatóknak

Több mint 80 milliárdot küld a kormány a távhőszolgáltatóknak

Távhővezeték a III. kerületben (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két tételben összesen 108,6 milliárd forintot csoportosított át az Orbán-kabinet, mindkét esetben azonnali hatállyal – derül ki a hétfőn megjelenő Magyar Közlönyből. A miniszterelnök által jóváhagyott határozat 81, 2 milliárdot szabadít fel a Rezsivédelmi Alapból, melyet a Palkovics László vezette Technológiai és Ipari Minisztériumnak (TIM) utal át. Az összeget a távhőszolgáltatók működési célú kiadásaira különítették el.

További 27,4 milliárdot a Gazdaság-újraindítási Alapból vontak el, és több terület között osztják újra. A pénz nagy részét, mintegy 20 milliárd forintot a Csák János felügyelete alatt álló Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kapja meg, a felsőoktatás „infrastrukturális, innovációs és ökoszisztéma” célú fejlesztésére – közel 7,9 milliárdot pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt cégeinek utalt a kormány.

A határozatból az is kiderül, hogy tovább csúszik az Agrárminisztérium és az Igazságügyi Palota épületének közös üzemeltetése. Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek és az Országgyűlés főigazgatójának, Such Györgynek eredetileg az év végéig kellett volna kidolgoznia a üzemeltetés koncepcióját, de a határidőt most meghosszabbították 2023 december 31-ig.