Több mint 800 milliós ingatlant kap a kínai Fudan egyetem Magyarországon

Több mint 800 milliós ingatlant kap a kínai Fudan egyetem Magyarországon

Budapest, 2019. október 24. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor kormányfõ (j) és Hszü Ning-seng, a sanghaji központú Fudan Egyetem rektora (b2) tárgyal a Karmelita kolostorban 2019. október 31-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legfeljebb 821,492 millió forintos állami támogatást kap a Magyarországra érkező kínai Fudan Egyetem – írja 2020 utolsó Magyar Közlönyére hivatkozva az mfor.hu.

A közlöny szerint a kormány „egyetért a Fudan Egyetem elhelyezéséhez és a Budapest és az agglomeráció fejlesztésével összefüggő állami feladatokról, valamint egyes fejlesztések megvalósításáról, továbbá egyes törvényeknek a Magyarország filmszakmai támogatási programjáról szóló SA.50768 számú Európai Bizottsági határozattal összefüggő módosításáról szóló 2018. évi XLIX. törvény 1. melléklet 4. pontjában meghatározott létesítményfejlesztés megvalósításához szükséges ingatlanok tulajdonjogának  –  legfeljebb a független szakértő által meghatározott  forgalmi értéken, per-, teher- és igénymentesen – az állam javára történő megszerzésével.”

A kormányhatározat az eddig csak Kínában működő Fudan Egyetem első külföldi kampuszának létrehozását szolgálja.

A rendelet szövegéből nem derül ki, pontosan hol lesz az ingatlan, de az mfor.hu szerint valószínűleg már tudják, hol helyezik majd el a kampuszt, mert „forintra pontosan” – 821 492 000 forint – meghatározták, hogy a 2021-es költségvetés terhére mekkora kötelezettséget lehet vállalni.

Mint a portál felidézi, a sanghaji egyetem magyarországi megjelenése korábban politikai vitákat váltott ki, mert az ázsiai intézmény útját erősen egyengeti a kormány, miközben a CEU-t elüldözte. Az is polémiával járt, hogy a CEU kapcsán támadott két diploma kiadása lesz a hírek szerint a Fudan Egyetem egyik fő vonzereje is.

Magyar Hírlap szerint a kampusz 2024-ben nyithatja majd meg kapuit, valószínűleg gazdasági, nemzetközi kapcsolatok, orvosi és műszaki képzésekkel. Öt-hat ezres hallgatószámmal és 500 fős tanári karral indulhat majd.