Több mint ezer fővel nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

Több mint ezer fővel nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon

A honvédség járványügyi bevetési egységének tagjai beöltöznek védõruházatukba a nyíregyházi Tündérkert Szeretetotthon előtt 2020. szeptember 16-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt 24 órában 1070 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, míg elhunyt 8 beteg; ezzel 17 990 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek és 683 főre emelkedett az elhunytak száma – derült ki a járványügyi tájékoztatás céljából felállított kormányzati honlap friss adataiból. A napi regisztrált fertőzésszám először haladta meg a napi ezer főt. Orbán Viktor miniszterelnök még két napja, a szeptember 18-i pénteki rádióinterjújában már beharangozta, hogy a napi új esetek száma előbb-utóbb meg fogja haladni az ezer főt.

A vásrnapi tájékoztatás szerint jelenleg az aktív fertőzöttek száma 12 916 fő, akik 41 százaléka, míg az elhunytak 58 százaléka, a gyógyultak 40 százaléka budapesti. A friss adatok szerint 404 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen. A koronavírus-fertőzésből 4391-en gyógyultak meg.

Miként a Koronavirus.gov.hu portálon írják: „a kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat, ezért a könnyen betartható, általános szabályoknak most még nagyobb a jelentősége. Tartsuk be a szábolyokat, és akkor együtt újra sikerülni fog!”

A napi tájékoztató arra is felhívja a figyelmet, hogy „hétfőtől kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. Ugyancsak hétfőtől 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni.”

– A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Az iskolákban októbertől a tanároknak és a diákoknak csak testhőmérséklet-mérés után lehet belépni. Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért – olvasható a cikkben.