Több mint félmilliárd forintért szállásolnak el török rendőröket Szegeden

Több mint félmilliárd forintért szállásolnak el török rendőröket Szegeden

Képünk csak illusztráció! Török rendőrök a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) ankarai székházánál 2016. november 4-én. (MTI/EPA/Tumay Berkin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Török és cseh rendőröknek keresett Szegeden otthont a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság, de csak az előbbieknek tudott szállást intézni – derül ki az uniós közbeszerzési értesítő friss számából. A dokumentum szerint a megyei főkapitányság 50-55 török rendőrt szállásol majd el Szeged területén, a szerződéskötéstől számolt egy éves időtartamban, vélhetően azért, hogy ők is részt vegyenek a déli határszakasz védelmében. Mivel a szerződéskötésre augusztus 25-én került sor, a török egyenruhásoknak jövő nyárig biztosan lesz helye a városban.

A rendőrség 18 000 ezer vendégéjszakával számolt, és ezért legfeljebb nettó 530 millió forintot fizetnének. Mivel azonban keretmegállapodásról van szó, a főkapitányság a vendégéjszakák 70 százalékát köteles kifizetni, a 30 százalékot opcionális jelleggel kérhetik.

Valamivel kevesebb, 40-50 közötti cseh rendőrt is vártak Szegedre. Esetükben egy év alatt, 14 400 vendégéjszakával és nettó 370 milliós keretmegállapodással kalkuláltak a megyei rendőrök – ám a szerződés nem jöhetett össze. A közbeszerzési értesítőből az is kiderült, miért: a beszerzés „középirányítója” ugyanis nem biztosította a szerződés fedezetét. A rendőrségi közbeszerzések, szerződések esetében ez a középirányító általában az ORFK gazdasági főigazgatósága, kérdés, hogy ez esetben is ők voltak-e, illetve ha igen, akkor miért nem adtak pénzt a cseh rendőrök elszállásolására, ez ugyanis nem derül ki az uniós dokumentumból.

A török csapat amúgy jelentős előnyt élvezett a csehekkel szemben: őket egyágyas szobákban helyezhetik el, míg a cseh kollégáknak egy-háromágyas szobák jutottak volna. Ráadásul, a törököknek a napi reggelin túl meleg vacsora is jár a szerződés értelmében, míg a csehek csak reggelit kaptak volna. Hozzájuk képest, a magyaroknak jutottak a legszerényebb körülmények: a szerződéscsomag a rendőrök nagylaki elszállásolására is kitér – a nagylaki panzióban egy-háromágyas szobákban helyezik el az ide érkező, 15-40 magyar rendőrt, és étkezést nem is kell nekik biztosítani. Ebben az esetben sikerült megállapodni a szállásadóval, és forrás is jutott rá, 18 millió forintos értékben.

A Magyar Hang az Országos Rendőr-főkapitányságot és a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányságot is megkérdezte az üggyel kapcsolatban: arra is kíváncsiak voltunk, mi indokolja, hogy éppen török és cseh kontingenseket hívjanak Szegedre, vélhetően a határmenti szolgálatra, illetva azt is, hogy miért vannak jelentős különbségek a cseh, a török és a magyar rendőrök tervezett ellátásában. Ha a rendőrség válaszol, frissítjük cikkünket.

A török kontingens végül a szegedi Mátrix hotelben kaphat szállást, így az üzletnek a Mátrix hotelt üzemeltető Optim Hotels Kft. tulajdonosai örülhetnek. A vállalat többségi tulajdonosa, Abonyi Zsuzsanna, a kisebbségi tulaj pedig egy kanadai bejegyzésű, a neten csak cégnyilvántartásokban elérhető vállalat. Abonyi egyébként a 24.hu cikke alapján az ismert szegedi vendéglátós, Zsurka L. Péter élettársa. A kapcsolatot kérdésünkre megerősítette a férj is, hozzátéve, hogy feleségével egyben üzlettársak is. Zsurka neve onnan lehet ismerős, hogy sokáig ő vezette a Szeged–Csanádi Egyházmegye Katedrális nevű, mediterrán jellegű éttermét.

Frissítés: reagált a rendőrség

Az ORFK cikkünk megjelenése után válaszolt. Levelükből kiderült, hogy a török rendőröket egy tavaly decemberben kötött, államközi megállapodás keretében utaztatták a magyar határhoz, hogy itt vegyenek részt az illegális migráció elleni harcban. És hogy az elszállásolásuk, ellátásuk miért került félmilliárdba? Mert az „előzetes piaci konzultációk alapján” az ORFK ennyire becsülte fel a szolgáltatás értékét – annak minőségét pedig a török féllel egyeztetve határozták meg. Mindez azonban nem hazai forrásból történt -tette hozzá az ORFK – a török vendégeket az uniós Belső Alap pénzügyi keretéből vendégelik meg.  

Arra is választ kaptunk, hogy a rendőrség miért mondta vissza a cseh kontingens elszállásolását – ennek összegét ugyanis Belügyminisztérium migrációs kiadásaiból finanszírozták  volna, ám a hatósági válasz idején még nem volt rá keret. A magyar rendőrök élelmezése pedig azért nem szerepelt a dokumentumban, mert az ORFK azt más szerződések révén biztosítja.