Már több mint hétszáz tanár és rengeteg diák tiltakozik országszerte

Már több mint hétszáz tanár és rengeteg diák tiltakozik országszerte

Tiltakozás az oktatás helyzete miatt. Országszerte diákok tömegei állnak ki a tanárok mellett.(Fotó: Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola / facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folytatódnak a szerdán kirúgott pedagógusok miatt felerősödött tiltakozások. Jelen állás szerint közel 80 iskolában lehet polgári engedetlenség, ezek negyede vidéki intézmény.

15:50: A Vörösmarty Mihály Gimnázium diákjai a belvárosban vonulással tiltakoznak az intézményükből elbocsátott tanáruk miatt.

14:58: Országos ülősztrájkot hirdetett jövő csütörtökre az eddig már több megmozdulást szervező Egységes Diákfront.

14:00 Folyamatosan érkeznek a tanárokkal való szolidaritási akciókról szóló beszámolók. Például a Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium bejárata péntek reggel így nézett ki:

12:54 A budapesti VIII. kerületi Vörösmarty Mihály Gimnázium kirúgott pedagógusáért is tartanak szolidaritási akciót. „Tan-menet a Vörösmartyért” címen hirdettek pénteken délután 15.00-ra hirdettek tiltakozást. – Mutassuk meg, hogy milyen fontosak vagyunk egymásnak! Hogy nem félünk. Hogy szeretünk együtt lenni és énekelni! Hogy kiállunk egymásért és magunkért! Hogy kiállunk a VMG-ért és az elbocsátott tanárokért. Hogy kiállunk Törökné Pető Erzsébet (TöPE) tanárunkért! Hozz magaddal hangkeltő eszközt, dobot, kereplőt! – írták.

12:26 Három-négyszáz ember, köztük tanárok és diákok vonultak a Külső-Pesti Tankerületi Központhoz pénteken délelőtt. Formálisan ez az intézmény felel a Karinthy Frigyes Gimnázium hat pedagógusának elbocsátásáért – számolt be róla a 444

12:11 A Tanárok a Tanárokért nevű Facebook-oldal szerint már 732 pedagógus polgári engedetlenkedik 78 iskolában. Ebből 20 intézmény vidéki.

11:07 A Karinthy Frigyes Gimnáziumban újabb hét pedagógus kapott figyelmeztetést. Ez az intézménye egyike annak a három iskolának, ahonnan szerdán pedagógusokat küldtek el. Részletek itt.

10:46 A Belügyminisztérium épülete előtti téren található szobrot is feldíszítettek a tiltakozók. 

10:00 A Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola közösségi oldalán számolt be arról, hogyan várták pedagógusaikat a diákok. 

– Az Illyés előtere, reggel 8. A diákok így várják tanáraikat. Nem, nem mi, tanárok szerveztük – szögezték le.

8:44 A csepeli Jedlik Ányos Gimnázium 22 tanára határozatlan idejű polgári engedetlenségbe kezdett. Mint a Facebookon írják, „Mi, a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium alulírott 22 pedagógusa a mai naptól (december 2.) határozatlan idejű polgári engedetlenséggel fejezzük ki szolidaritásunkat a kiállásuk, tiltakozásuk miatt elbocsátott 13 budapesti tanártársunk mellett. Egyúttal munkamegtagadásunkkal nyilvánítjuk ki a szakmai párbeszédre nem hajlandó, diktatórikus oktatáspolitikával való egyet nem értésünket.”

8:25 Az Apáczai Gimnázium néhány tanulója is csatlakozott az Eötvös Gimnázium előtt tüntetőkhöz. A tüntetők a „A csend nem rend”, illetve az „El a kezekkel a tanárainkról” jelszavakat skandálják.

8:07 A Tanárok a Tanárokért Facebook-oldalon megjelent legfrissebb információk szerint összesen 697 pedagógus tiltakozik jelenleg az ország 71 iskolájában (közöttük 20 vidéki iskolában).

8:00 Pénteken 12:15-re tüntetést szerveznek a Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai a Külső-Pesti Tankerületi Központhoz, ahol megjelennek majd a kirúgott tanárok is (444).

7:50 A Telex tudósítása szerint nagyjából 200 szülő és diák gyűlt össze az Eötvös Gimnázium előtt. A rendőrök lezárták a Reáltanoda utcát, mert a tiltakozók már nem férnek el a járdán. A diákok leragasztott szájjal tiltakoztak a pedagógusok elküldése ellen.

Az előzetes bejelentések szerint péntek reggeltől legalább 65 iskola több mint 600 tanára kezd a tiltakozás különböző formáiba, legtöbbük polgári engedetlenségbe, a közoktatás soha nem látott válsága, a tanárok nyomorúsága és a korábbi tiltakozóakciók elleni kormányzati megtorlások ellen tüntetve.

A tiltakozások legújabb hullámát az váltotta ki, hogy néhány napja nyolc újabb pedagógust bocsátottak el (ötöt közülük a budapesti Karinthy Gimnáziumból), mert korábban polgári engedetlenséget gyakoroltak, miután a kormányzat gyakorlatilag ellehetetlenítette a tanárok sztrájkhoz való jogát.

Több iskola (például a Karinthy) ki sem nyit csütörtökön és pénteken, mert a kirúgott, illetve tiltakozó tanárok miatt nincs meg a normális működéshez szükséges létszám. Nem lesz tanítás a Vörösmartyban, a Veress Pálnéban, a Szent László Gimnáziumban sem.

A Fazekasban több mint egy tucat tanár írásbeli figyelmeztetésben részesült, ami a kirúgás előtti lépés. Az Eötvösben a diákok várhatóan péntek reggel elzárják a kijáratot.

Kövessék a fejleményeket lapunkkal!

Címkék: tanártüntetés