Több mint negyven százalékkal drágult a belföldi értékesítés egy év alatt

Több mint negyven százalékkal drágult a belföldi értékesítés egy év alatt

Képünk illusztráció

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idei infláció elképesztő mértékéről adott számot a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss bejelentése is, egy év alatt jelentősen drágult mind az export, mind a belföldi értékesítés. Utóbbi májusban 43,3 százalékkal volt drágább az egy évvel korábbihoz képest, miközben az ipari termelői árak 32,3 százalékkal emelkedtek. Áprilishoz képest utóbbiak emelkedése 2,6 százalék volt májusban. Egy hónap alatt a belföldi értékesítés 1,9, az export pedig 3,0 százalékkal lett drágább, míg 2021 májusához viszonyítva a külkereskedelem 26,7 százalékot drágult.

A belföldi értékesítésen belül a feldolgozóipar 62 százalékot tesz ki, itt 34,4, míg az energiaiparban 66,8 százalékkal nőttek az árak.

Ha csak a januártól májusig terjedő időszakot nézzük, a belföldi értékesítés árai 39,3, míg az exportéi 19,7 százalékkal mentek fel. Az ipari termelői árak 26,4 százalékkal nőttek a tavalyi év azonos időszakával összevetve.