Több mint százezren megkapták már a harmadik oltást

Több mint százezren megkapták már a harmadik oltást

Oltópont a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban 2021. május 10-én (Fotó:
MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Száznyolcvannyolc új fertőzöttet mutattak ki a hétvége három napja alatt – közölték hétfőn reggel az összesített hétvégi adatok alapján. Ez a néhány hete jellemző, enyhén erősödő tendenciát folytatja: múlt hétfőn 156, egy héttel korábban pedig 155 új fertőzöttről számoltak be. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan nem emelkedik sem az elhunytak, és jelentősen a kórházban ápoltak száma sem. A hétvégén összesen három beteg vesztette életét a koronavírussal összefüggésben, miközben az aktív fertőzöttek száma 12 155 főre csökkent. Ez az adat pénteken még 14 326 volt, de pár hete már megírtuk, hogy a gyógyultak lejelentésével feltehetőleg elmaradásban vannak.

Pénteken nyolcvanhárman voltak kórházban, most kilencvenketten vannak. Csökkent viszont a lélegeztetőgépen lévők száma, tizennégyről tizenegyre.

Az első oltásukat eddig 5 millió 678 ezren kapták meg, tehát hétvégén kilencezren jutottak hozzá az első vakcinához. A második oltást kapók száma közelít ehhez, jelenleg 5 millió 500 ezren vannak. A harmadik oltást eddig 118 ezren vették fel. Pénteken még 96 ezres számot közöltek, mostanra sikerült átlépni a százezres határt. A szakértők elmondása szerint elsősorban azoknak érdemes kérniük, akik idősebbek és Sinopharmmal lettek oltva. De azoknak sem árthat, akik fél évnél régebben kapták meg a második oltásukat – különösen, ha idősek vagy krónikus betegek.

A 12-17 év közti gyerekek közül eddig 200 ezer főt regisztráltak oltásra, 81 százalékuk már fel is vette azt. Bár a delta vírusvariáns jobban terjed a korábbiaknál, de az eddigi elemzések szerint továbbra sem halálosabb, és ugyanúgy hatásos ellene az oltás. A gyerekeknél jóval gyakoribb a tünetmentes fertőzés, felnőttek esetében pedig az oltás nem száz százalék, hogy megakadályozza a fertőzést, de az erős tüneteket mindenképp hatékonyan szorítja vissza. Emellett a vírus szezonalitását is érdemes figyelembe venni: ahogy tavaly nyáron, úgy idén is visszaszorult nálunk a járvány. Bár bőven vannak tömegrendezvények, és a delta változat igazoltan jelen van hónapok óta, de a számok mostanáig sem emelkedtek jelentősen. Az őszre jósolt negyedik hullámot leginkább az oltások felvétele szoríthatja vissza.

Címkék: koronavírus