Több mint százötven benzinkúton elérhetőek már a kutyachip-leolvasók

Több mint százötven benzinkúton elérhetőek már a kutyachip-leolvasók

Kiskutya. Forrás: police.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Országosan már több mint százötven Mol-töltőállomáson elérhetőek az ingyenes kutyachip-leolvasók – közölte a társaság szerdán az MTI tájékoztatása szerint. Ezzel az elkóborolt állatok hazajutását kívánják megkönnyebbíteni. A lépésre annál is inkább szükség van, mert az év végén a petárdázás és a tűzijátékok miatt több száz kutya szokott elszökni, sokszor húsz-harminc kilométerre is eltávolodva otthonuktól. Az ingyenes leolvasóknak köszönhetően évente több száz állatot tudnak azonosítani, és visszajuttatni otthonukba.

A mikrochip-leolvasóval felszerelt töltőállomásokat jellegzetes matrica jelöli, a kutak listája pedig megtalálható a Mol töltőállomás-keresőn, a Mol MOVE applikációban, valamint a Mollal együttműködő Vigyél Haza Alapítvány Kutyakereső alkalmazásában is.

Magyarországon 2013 óta kötelező minden 4 hónaposnál idősebb kutya mikrochipes megjelölése, melynek során egy aprócska, szövetbarát kapszulát juttatnak fájdalommentes eljárással a négylábú bőre alá. A kapszulában lévő chip egy egyedi számsort tartalmaz, amely egyértelműen azonosítja a kutyát, és a Magyar Állatorvosi Kamara által vezetett adatbázis segítségével összeköti az állatokat a gazdájukkal, lehetővé téve, hogy az elkóborolt jószág a lehető leghamarabb hazajusson. Ehhez csupán arra van szükség, hogy a megtaláló bevigye a kutyát a legközelebbi leolvasóhelyre, ahol elvégzik a leolvasást és értesítik az önkéntes állatorvost, aki kapcsolatba lép az állat gazdájával.