Több munkaügyi központban is leálltak az állástalanoknak hirdetett tanfolyamok

Több munkaügyi központban is leálltak az állástalanoknak hirdetett tanfolyamok

Sorban állók a budaörsi munkaügyi központnál. Képünk illusztráció (Fotó: Grimm Balázs / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több munkaügyi központban is állnak az álláskeresőknek szóló tanfolyamok, és van ahol a vállalkozóvá válást segítők is – derül ki a Népszava cikkéből. 

Mint írták, Fodor István, a Demokratikus Koalíció (DK) egyik szabolcsi választókerületi elnöke hívta fel a figyelmet arra, hogy az ország egyik legszegényebb megyéjében, Szabolcs-Szatmár-Beregben korábban EU-s támogatással indultak vállalkozóvá válást segítő pályázatok meg OKJ-s képzések, amelyek segítségével a munkanélkülivé vált emberek újra visszakerülhettek a munka világába, idén azonban a megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint nem lesznek ilyen programok. Ráadásul – tette hozzá Fodor István –a vállalkozóvá válást elősegítő pályázatot forráshiányra hivatkozva nem írják ki. A Népszavának elmondta, miután megkeresték ezzel a problémával, elment a nyíregyházi munkaügyi hivatalba, majd a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályát is felkereste, s kiderült: ebben az évben se képzés, se pályázat nem lesz.

Több vállalkozó azt is elpanaszolta neki, hogy még a 2017-ben kiírt és elnyert vállalkozóvá válást elősegítő 4,5 milliós pályázati pénz utolsó részletét sem fizették ki, sokan jellemzően egy-másfél millió forintra várnak a tavaly októberi határidő óta. Vagyis nemcsak az a probléma, hogy most nincs pályázat és képzés, hanem az is hogy a korábban elnyert pályázati összegek egy részét sem fizették ki a mai napig – összegezte Fodor István. 

A Népszava ezt követően több megyében is megkeresett ilyen irodákat. „Sajnos egyáltalán nincs semmilyen képzésünk mostanában. Úgy tudjuk, ebben az évben már nem is lesz…nincs rá pénz” – ezt mondták nekik, amikor egy kelet-magyarországi hivatalban érdeklődtek targoncás képzés iránt. 

– Csak felzárkóztató képzések indulnak, szakmát adó egyáltalán nincsen – mondták nekik az ország egyik leghátrányosabb térségében, a dél-somogyi Barcs járási foglalkoztatási osztályán. Az ügyintéző elárulta: könnyen elképzelhető, ősszel sem lesznek tanfolyamok, vagy a koronavírus miatt, vagy azért, mert nem is kapnak lehetőséget, hogy meghirdessenek bármit. Az ügyintéző azt tanácsolta, ha konkrét ötletük van, hogy milyen irányban szeretnénk átképezni magunkat, jelentkezzünk egy önerős képzésre, hiszen utóbb álláshoz jutva megtérülnek majd a költségeik.

Mohácson egyedül egy napokban induló gipszkartonozó-képzést tudott javasolni a helyi ügyintéző, akinek a jövőről fogalma sem volt, csak abban volt biztos, hogy amíg a most induló tanfolyam ki nem fut, bizonyosan nem lesz másik. Hogy hónapok múlva indítanak-e valamilyen átképzést, nem tudta, s közölte, elképzelhető, hogy az idén egyáltalán nem indul több, szakmát adó tanfolyam, ők sem tudnak semmit. Debrecenben, Nyíregyházán és Szolnokon is hasonló választ kapott a Népszava, utóbbi helyen annyival egészítették ki a „nem”-et, hogy érdeklődjenek a helyi szakképzési centrumban, hátha ott lesz képzés. Megtették, ott azonban azt a mondták, hogy náluk csak szeptembertől várható új kurzusok beindulása.

Ha a munkaügyi központok nem indítanak rövidebb képzéseket, a szakképzési centrumok a jövőben csak lassabban tudják átvenni ezt a feladatot, mert jelenleg egy merevebb, inkább iskolai rendszerben, keresztféléves felvételi eljárással működnek, s jellemzően februárban és szeptemberben indítanak hosszabb kurzusokat – mondta Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke. Egy HR-es szakértő pedig arról beszélt a lapnak, hogy ha a munkaügyi központok nem indítanak az álláskeresést megkönnyítő képzéseket – amelyben már több éve rutint szereztek, felépítve egy teljes oktatási struktúrát – akkor légüres térbe kerülnek azok, akik gyorsan szerettek volna továbblépni és elhelyezkedni egy másik szakmában.

A Miniszterelnökség a Népszava megkeresésére úgy reagált, hogy a járvány okozta veszélyhelyzet idején a vállalkozóvá válási támogatási igények jelentősen visszaszorultak, a forrásokat a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként ezért átcsoportosították, így segítve a magyar családokat, munkavállalókat és vállalkozásokat. Több mint 1,66 millió munkavállaló részesült ebből, így a miniszterelnökségi sajtóiroda szerint az állam által nyújtott támogatások célba értek és ott segítettek, ahol arra a legnagyobb szükség volt. Hozzátették: a vállalkozást segítő pályázatok továbbra is folyamatosak, a hamarosan induló TOP Plusz program pedig a vállalkozóvá válásban is segítséget nyújt majd. Emellett a vállalkozások szakaszosan meghirdetett, vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak összesen közel 70 ezer munkavállaló képzéséhez.