Több napos súlyos vízhiány után megjelent Menczer Tamás Solymáron

Több napos súlyos vízhiány után megjelent Menczer Tamás Solymáron

Középen Szente Kálmán solymári polgármester és Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője (Fotó: Solymári Polgármesteri Hivatal Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Súlyos, háromezer embert érintő vízhiány van Solymáron, mintegy ezer háztartásban a nap nagy részében egyáltalán nem folyik a csapból a víz – közölte az MTI szerint Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője csütörtökön, a Pest megyei településen tartott sajtótájékoztatón.

Menczer Tamás elmondta: a szolgáltató, a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. tájékoztatása szerint a probléma oka nem a víz hiánya, hanem a rendszer kapacitása és a kánikula miatt megnövekedett vízfogyasztás.

A képviselő, egyben a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára katasztrófahelyzetnek nevezte a vízhiányt, amelynek kezelésére csütörtök reggel helyi operatív törzset alapítottak.

Elmondta: a szerdai hatról tízre növelték a vízvételi pontok számát a település vízhiányos részein. Hat 500 és 1200 liter kapacitású lajtoskocsi, két 7 köbméteres és két 5 köbméteres autó biztosítja a vízellátást, továbbá két vízszállító autó úton van a településre.

Menczer Tamás felszólította a szolgáltatót, hogy lássa el a lakosságot, a solymáriakat pedig arra kérte, ahol van víz, szorítkozzanak a legszükségesebb vízhasználatra, hogy mielőbb helyreálljon a település valamennyi részének vízellátása.

A probléma megoldásához a település vízellátását biztosító kiürült tározókat kellene feltölteni – mondta, hozzátéve, minden erejükkel dolgoznak, de hosszabb időt vesz igénybe.

Arról is beszélt: a konkrét probléma megoldása után a hosszú távú megoldás a kapacitásbővítés. Hozzátette: a vízhiány lehetőséget teremt arra, hogy az akut probléma megoldása után beszéljenek a Buda környéki települések számos kihívásáról. Azt ígérte, minden konfliktust, vitát vállalni fog azért, hogy az ott élők életkörülményei a lehető legjobbak legyenek.

Frissítés: csütörtök délután a helyszínen megtudtuk, hogy szállítójárművekkel juttatnak el vizet a DMRV Zrt. tározóiba Solymáron, így a polgármester reményei szerint péntek reggelre mindenhol lehet víz.

Mint megírtuk, lényegében a kánikula kezdete óta tart az áldatlan állapot, miszerint a település feljebb lévő vízgyűjtő medencéiből elfogyott a víz, így a magasabban fekvő utcákban részleges vagy teljes vízhiány lépett fel. A probléma már évek óta jelen van, de úgy tűnik, a megoldására eddig senki sem tett semmit, sőt, a sok kiköltöző miatt a helyzet csak súlyosbodott. Az érintett lakosok felháborítónak tartják azt is, hogy a hőségriasztást megelőzően semmilyen figyelmeztetés nem hangzott el, hogy érdemes takarékoskodni a vízzel, noha nyilvánvaló, hogy nem a tározók kiürülésének pillanatában derült csak ki, hogy el fog fogyni a víz. 

Azt is felemlegették, hogy semmit sem tettek a térségben lakókért a választott képviselők, noha a vízhiány a legdurvább probléma, ami előállhat, ám ez így megy már hosszú évek óta.