Több száz fővel nőtt a várólista a gerincgyógyászati központban, sokan fájdalomcsillapítón élnek

Több száz fővel nőtt a várólista a gerincgyógyászati központban, sokan fájdalomcsillapítón élnek

Fotó: Unsplash/Marcelo Leal

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mintegy 1300-1400 beteg vár arra, hogy az Országos Gerincgyógyászati Központ műtőasztalára kerülhessen, közülük több száz embert a járvány időszaka alatt jegyezték be a listára – derül ki a Népszava által ismertetett kutatásból. Romló állapotról, a fájdalmaik miatt egyre nehezedő életkörülményekről számoltak be a várakozó betegek az intézmény főorvosának, Ferenc Máriának.

Felmérésük során a betegkoordináló asszisztens a várakozók közül véletlenszerűen választotta ki azt a húsz, a műtét előtti vizsgálatokon már túlesett pácienst, akivel aztán Ferenc Mária főorvos személyesen beszélt.

Kiderült, hogy a kérdezettek 85 százalékának számottevően romlott az állapota az előjegyzése óta eltelt időben. Egyre nagyobb problémát jelent a válaszolóknak a napi teendők elvégzése. Miután a járás-, és a mozgásképességük csökkent, kimozdulni is csak úgy tudnak, ha valaki segíti őket ebben, vagy taxit hívnak. A támogató családi háttér mellett is sokan szorulnak fizetett gondozóra, segítőre. A járvány alatt a fájdalomenyhítő, életminőség-javító kezelésekhez, fizioterápiához vagy egyéb alternatív, konzervatív eljárásokhoz sem jutottak hozzá ezek a betegek. Naponta kényszerültek fájdalomcsillapítót szedni. Volt akinek emiatt gyomor- bélrendszeri panaszai is lettek. A megkérdezettek egy kivételével valamennyien arról is beszéltek, hogy a fájdalmaik miatt nem tudnak aludni, és az állandó kialvatlanság rontja a másnapi munkavégzésüket, szüntelenül fáradtnak érzik magukat.

A Népszava kérdésére, hogy mikor indulhatnak meg ismét a műtétek a gerincgyógyászati központban, Varga Péter Pál igazgató főorvos azt felelte: munkatársai már hozzáláttak a várólistán lévő betegek állapot- felméréséhez, kivizsgálásához. A Covid-járvány után most a kollégáit szabadságra kellett küldeni, ezért a nyári hónapokban még nem tudnak teljes üzemben dolgozni. A várólisták nagyobb ütemű csökkentése augusztus huszadika után várható, amikor egyszerre hét műtőben tudnak dolgozni. Mint mondta, az 1300-1400 várakozó nagyon sok, ha mind a hét műtő működik, akkor is csak 10-15 tervezett beavatkozást tudnak majd elvégezni naponta.