Több száz hiba a magyar tűzoltóautóknál

Több száz hiba a magyar tűzoltóautóknál

A tűzoltóautó a felborulás pillanatában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 770 hibát regisztráltak már az elmúlt években forgalomba állított magyar fejlesztésű tűzoltóautóknál, azoknál, amelyekből az egyik szeptember közepén felborult egy váci bemutató közben – értesült a Magyar Hang.

A baleset híre bejárta az egész sajtót, a történtekről készült videón jól látszik, amint a jármű egy kigyulladt kocsihoz érkezik nagy sebességgel, ám – vélhetően amiatt is, hogy túl gyorsan haladt – először a bal oldalon lévő két kereke felé billen el, majd az ellenkormányzás után végül a jobb oldalára borul. Arról a tűzoltók között is megoszlanak a vélemények, hogy amennyiben a sok helyen még szolgálatban lévő, valamivel alacsonyabb Mercedes tűzoltóautóról lett volna szó, az vajon a kerekein tudott volna-e maradni. Az általunk megkérdezettek többsége szerint nagy eséllyel ilyen sebességnél, illetve ilyen kanyarodási szögben nem igazán lehetett volna azzal sem megúszni a borulást.

Két napja borult fel egy tűzoltóautó, de Pintér szerint siker a magyar gyártmány | Magyar Hang

A Heros elnevezésű, részben Magyarországon készülő járművekből összesen 109 van az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) járműparkjában, egy prototípus és 108 rendszeresített autó. Az OKF tájékoztatása alapján ezek eddig összesen több mint 2,1 millió kilométert tettek meg. A váci eseten kívül egyetlen borulásos baleset történt, a katasztrófavédelem azt írta, hogy ez az extrém téli időjárási viszonyok miatt volt.

A katasztrófavédelem műszaki szakemberei egyébként minden egyes járművel kapcsolatos meghibásodást rögzítenek a szervezet járműnyilvántartó rendszerében. Az OKF kérdésünkre azt közölte, hogy alkalmazásuk óta a Herosokkal kapcsolatban összesen 776 hibát regisztráltak. Ez azt jelenti, hogy egy jármű évente átlagosan 2,3-szor hibásodik meg. Az OKF szerint ez egyébként jobb arány, mint a még szintén futó Mercedes és Renault járműveknél, ahol ugyanez a szám 2,8.

A jónak tűnő számok ellenére a tűzoltók kevésbé elégedettek. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete már tavaly év elején hosszasan kifejtette, mennyi baj van a kocsikkal. Csak néhány példa ezekből: a legénységi fülke helykínálatát például nagyon kicsinek tartották, ahol szinte lehetetlen felkészülni menet közben a feladatra, például a légzőkészüléket felvenni. Bírálták a legénységi fülke tetején található szirénát is, amely hosszú távon nagyon zavaró, szinte fül- és fejfájást keltő. A rádióforgalmazást nem lehet hallani, ilyenkor kénytelenek kikapcsolni a megkülönböztető hangjelzést. Vidó Attila, a szakszervezet alelnöke ezen túlmenően számos olyan problémát megnevezett, amely laikusként talán kevésbé érthető, de a tűzoltók szempontjából igenis számít.

Alig néhányan jelentkeztek tűzoltónak | Magyar Hang

Habár a kifogások már jócskán másfél éve születtek, Vidó Attila a napokban azt mondta a Totalcar nevű szakportálnak, hogy a tapasztalatok változatlanok, az ilyen típusú autóval dolgozó hattagú rajok továbbra is kényelmetlen és sokszor veszélyes körülmények között dolgoznak.

Az OKF közlése alapján mintha ez a vélemény nem is létezne. Azt írták, a prototípussal kapcsolatban a gyártó rendszeresen egyeztetett a tűzoltókkal a tapasztalatokról, a jármű végleges műszaki kialakítása a tűzoltók szakmai véleménye és észrevételei alapján történt meg. Sőt, szerintük a sorozatgyártás során is folyamatosan nyomon követte a gyártó a tűzoltók módosítási igényeit, és teljesítette azokat.

A 108 darab tűzoltóautó egyébként 14,5 milliárd forintból készült el. Márpedig az érdekképviselet az interneten fellelhető adatok alapján arra jutott, hogy 20–30 millió forintot lehetett volna fecskendőkként megspórolni. Vagyis a 100, magyar közreműködéssel készült jármű árából 130-at lehetett volna beszerezni a nagy múltú külföldi gyártóktól.