Több száz milliós áfacsalás gyanújával őrizetbe vették a szocialisták szegedi képviselőjét, Joób Mártont

Több száz milliós áfacsalás gyanújával őrizetbe vették a szocialisták szegedi képviselőjét, Joób Mártont

Joób Márton (Fotó: Joób Márton hivatalos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Megdöbbenve értesültünk Joób Márton ügyéről, amiről semmilyen ismeretünk nem volt, és amelynek semmi köze nincs képviselői munkájához. Reméljük, hogy a vállalkozói tevékenységével kapcsolatos hír nem igaz, és tisztázza magát a vádak alólközölte a szegedi önkormányzat. Kedden az Origo számolt be arról, hogy több százmillió forintos áfacsalás gyanújával őrizetbe vette a NAV Joób Mártont, az Összefogás Szegedért önkormányzati képviselőjét. A NAV az üggyel kapcsolatban az MTI megkeresésére annyit válaszolt, hogy folyamatban lévő ügyben nem nyilatkozhatnak.

Joób Mártont egyébként az MSZP-ből az önkormányzati választások után kilépett Botka László polgármester bizalmasának tartják, az önkormányzatban család-, szociálpolitikai és sportért felelős tanácsnok is. A 2018-as választáson az MSZP és a Párbeszéd közös országgyűlési képviselőjelöltje volt Csongrád megye 2-es körzetében (Szeged), de simán kikapott a Fidesz jelöltjétől, B. Nagy Lászlótól. Tavaly ősszel egyéni képviselőnek választották a 19-es, újszegedi választókerületben, akkor már az Összefogás Szegedért Egyesület színeiben.

24.hu az üggyel kapcsolatban felidézte, hogy a szegedi Fidesz alelnöke 2019 októberében arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy információik szerint a NAV számlavásárlás ügyében indított vizsgálatot Joób cége ellen. A hírportál szerint az Opten nyilvántartása alapján Joób jelenleg három cégben tulajdonos, kettőben a feleségével együtt. Az egyik cég reklámozással, a másik futárpostai tevékenységgel, a harmadik számítógépes programozással foglalkozik. Az egyelőre nem derül ki, hogy a NAV-vizsgálat melyik vállalkozással vagy vállalkozásokkal kapcsolatban zajlik, az önkormányzat közleménye csak azt egyértelműsíti, hogy a NAV-eljárás a képviselő vállalkozói tevékenységével, és nem politikai munkásságával van összefüggésben.

Joób Márton neve nem csak politikai szerepvállalása és az adóhivatali eljárás miatt ismert: kenusként háromszor lett világbajnok, nagycsaládosként pedig gyakran szerepel a helyi sajtóban, tizenegyedik gyermeke néhány hete jött világra. A Hit Gyülekezetével is szoros a kapcsolat, a politikus édesapja Joób István az egyház szegedi lelkésze.