Több száz pert nyertek az ellenzéki pártok a kormánysajtó ellen

Több száz pert nyertek az ellenzéki pártok a kormánysajtó ellen

Sok pert bukott a kormánypárti Origo és Ripost (Fotó: Végh László / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen több száz jogi eljárást nyert meg 2018 óta a Jobbik és a DK a kormányhoz közel álló sajtótermékek ellen. A legtöbbet a néhány éve kormánypártivá áthangolt Origo veszítette el, míg a második helyen a magát „patrióta bulvárként” is jellemző Ripost áll – derül ki a Magyar Hang kérdésére adott válaszokból. A kormánypártok által indított sajtóperekre hiába voltunk kíváncsiak, sem a Fidesz, sem a KDNP nem válaszolt.

DK: 107 perből 5-öt veszítettek

Az elmúlt három évben a DK pártként 15 eljárást indított, míg politikusaik eddig összesen 77 sajtó-, továbbá 15 személyiségi jogi pert kezdeményeztek – közölte a párt kérdésünkre. Az összességében 107 eljárásból 5-öt veszítettünk el, ezenfelül 5 esetben egyezség keretében teljesítették a követelésünket – írták.

A DK felhívta a figyelmet, az általuk említett perek számába nem számították bele a Czeglédy Csaba politikusuk által kezdeményezett eljárásokat, „amelyek szintén tetemes számúak”. Érdekesség, hogy a megnyert sérelemdíjak összege az elmúlt 3 évben eddig 7,6 millió forintot tett ki, de több eljárás jelenleg is folyamatban van, például Gréczy Zsolt, Kálmán Olga, László Imre peres ügyei, amelyekből szintén több millió forintos sérelemdíjak várhatók a párt szerint. A felsorolt politikusokon kívül perelt még Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára, Varju László, Vágó István, László Imre és Oláh Lajos is.

És hogy mely kiadók ellen nyert a DK legalább részben sajtóperes és személyiségi jogi peres eljárásokat? A vesztesek többnyire az egyértelműen kormányhoz kötődő lapok és kiadóik, de két alkalommal például a 168 óra ellen is nyert a párt. Az origo.hu és kiadója vezeti a listát összesen 21 elveszett perrel, azt követi a Ripost.hu és a Ripost 17, illetve a Lokal.hu és a Lokál 15 DK ellen bukott eljárással. A Pestisracok.hu-val és kiadójával szemben 13, a Magyarnemzet.hu illetve korábban Magyaridok.hu (Magyar Idők, Magyar Nemzet) ellen pedig 10 pert nyert a Gyurcsány Ferenc vezette párt.

Jobbik: 174 eljárásból 164 győzelem

A Jobbik összesen 117 sajtó-helyreigazítási és 57 személyiségi jogi pert indított 2018-tól kezdve idén július 10-éig bezárólag. Az összesen 174 perből 164-et nyertek meg – írta a párt. Ezek miatt 19 esetben kellett végrehajtási eljárást indítaniuk. Júliusban például közleményben jelentette be a Jobbik, hogy két esetben is végrehajtási eljárást volt kénytelen kezdeményezni a TV2-vel szemben, „mert a szokás szerint jogerősen elvesztett sajtópereik után nem hajlandók beolvasni a bíróság által elrendelt helyreigazítást”. A Jobbik is az Origo ellen nyerte meg a legtöbb pert, szám szerint 49-et. A Ripost ellen 25, a Lokál ellen 15, a Magyar Idők és a TV2 ellen 14-14, míg a Pesti Srácokkal szemben 9 jogi eljárásban győzött.

Érdemes megjegyezni, hogy míg a DK a Magyar Nemzetté átnevezett Magyar Idők elleni nyertes pereket egyben számolta, a Jobbik külön. A párt a már Magyar Nemzet néven megjelenő újság ellen 6 pert nyert.

Megsértették az emberi méltóságot

Az LMP ugyan konkrét adatokat nem közölt, de azt írták, több pert is nyertek a Lokál, az Origo, a Pesti Srácok, a Magyar Idők ellen 2018 óta. – Országos politikusaink közül Demeter Márta az ATV, az Atv.hu, a Hír Tv, az Echo Tv, az Origo, a Pesti Srácok ellen indított helyreigazítási pereket, amelyeket kivétel nélkül megnyert. A felsoroltak közül az Origo nem teljesített, jelenleg végrehajtás alatt állnak – válaszolták. Ami a Párbeszédet illeti, ők két pert tudtak említeni. Az egyiket a párt országgyűlési frakcióvezető-helyettese, Kocsis-Cake Olivió nyerte az Origo ellen, neki 50 ezer forintos sérelemdíjat ítéltek meg. Rajta kívül Szabó Tímea társelnöknek volt egy – nem sajtó-, hanem személyiségi jogi – pere, amit a Magyar Nemzet ellen indított, és meg is nyert. Az ominózus cikk címe az volt: „A Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése”. – A cikk kizárólag arra szolgált, hogy engem egy kiirtandó állati faj szintjére alacsonyítson – írta korábban az ügyről a bírósági ítélet alapján Szabó. A cikket azóta a lap már eltávolította, így aki ma megnyitná, azt az alábbi felirat fogadja: „A bíróság emberi méltóságot sértőnek mondta ki 2020. április 21. napján Szabó Tímeát becsmérlő írásunkat.” A Magyar Hang kereste az ügyben a Fideszt, a KDNP-t, az MSZP-t és a Momentumot is, de lapzártánkig nem kaptunk érdemi választ tőlük.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/29. számában jelent meg, július 16-án.