Több százmilliós vitatott tételek az új uszodánál

Több százmilliós vitatott tételek az új uszodánál

A Gyarmati Dezső Uszoda 2019. 12. 10-én (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy továbbra sem használható medence, az ürességtől kongó fitnesz terem, egyenetlen térkövek, vélhetően a beázástól megsérült vakolat kint is bent is – néhány kép az önkormányzati választások előtt még gyorsan átadott II. kerületi Gyarmati Dezső Uszodából. A korábbi fideszes polgármestert váltó ellenzéki kerületvezetés, illetve a kivitelező összesen több százmillió forintnyi tételt vitat a létesítménynél. Az uszoda vezetése azt hangsúlyozza, hogy egyelőre a próbaüzem zajlik, a hibák és hiányosságok természetesen a működést nem befolyásolják, így zavartalanul tudják fogadni a vendégeket.

Gyerekcsoportok érkeznek oktatásra és felnőttek úsznak egy átlagos hétköznapi délelőttön a nemrég átadott Gyarmati Dezső Uszodában. A környékbeliek által régóta várt létesítményt még Láng Zsolt korábbi fideszes polgármester nyitotta meg nem sokkal az – egyébként számára vereséget eredményező – október 13-i önkormányzati választás előtt. Lapunk már beszámolt róla, hogy az újonnan felállt ellenzéki kerületvezetés ugyanakkor nem elégedett: életre hívnak egy vizsgálóbizottságot, mert több száz millió forintra rúg – az egyébként csaknem 6 milliárdba kerülő központban – a vitatott tételek összessége, mind az önkormányzat, mind a kivitelező részéről.

Most pedig a helyszínen – Őrsi Gergely polgármester szervezésében, Drávucz Rita uszodavezető kalauzolásával – azt is megmutatták, mik a gondok. Az egyik, jól látható problémához felfelé kellett nézni: a plafon burkolata a falként szolgáló üveg közvetlen közelében felpúposodott, a külső oldalon pedig egy-egy darab le is jött. Nyilvánvalóan nem befolyásol semmit az elsősorban esztétikailag zavaró probléma, de egy frissen átadott uszodában talán mégsem ezt várná az ember.

Beázik a plafon, pereg le a festék

A következő hiányosság már ennél jóval látványosabb. A külső medence fölé ugyanis még csak most húztak fel egy sátrat, azaz egészen idáig nem lehetett használni, sőt, még most sem. A helyszínen lévő szakemberek egyelőre nem tudták megmondani, hogy vajon mikor tudják vízzel is feltölteni, hiszen még különféle engedélyekre várnak, bár afelől nem volt kétségük, hogy minden papír rendben lesz. Őrsi Gergely elmondása szerint azért is lenne szükség arra, hogy használni lehessen a medencét, hiszen a tervek szerint ott lennének a vízilabdások, míg a bentiekben az oktatás mehetne, illetve a környékbeliek úszhatnának.

Egy kicsit arrébb meg lehetett csodálni a fitnesz-termet, legalábbis a helyét. Az üvegajtón a felirat ugyan hirdeti, hogy mi a célja a helyiségének, de bent nemhogy sportoló, még egyetlen gép sincs. Hasonlóan kong az ürességtől az alagsor is. Őrsi Gergely állítása szerint nem sokkal korábban még állt a víz a padlón, ottjártunkkor azonban ezt a problémát már orvosolták.

A külső részen a vakolat le is jött egy-egy darabon

Itt még mindig nincs vége: a polgármester kritizálta egyrészt, hogy a tervek elkészítésénél nem szerepelt szauna kialakítása. Habár nem wellness-központot terveznek, erre az önkormányzat azért igényt tartana. Most éppen azon gondolkodnak, hol találhatnának helyet neki. Az alagsort is hasznosítani kellene, az uszoda vezetése szívesen látna még öltözőket. Egy liftnek is örülnének, mert most vannak például olyan, egyenként 300 kilogrammos szivattyúk, amiket kézi erővel nem tudnak egy szinttel lejjebb vinni.

A fitnesz terem, legalábbis a helye

Az uszoda bejárásánál az egyértelműen nem derült ki, hogy pontosan miből jön össze az Őrsi Gergely által említett több százmillió forint, de nem is akart konkrétumokat mondani addig, míg a vizsgálóbizottság nem jut valamire.

Azt mindenesetre a polgármester hangsúlyozta, hogy nem akar vádolni senkit, a célja, hogy az uszoda a lehető legjobban működjön: tudjanak ott edzeni a vízilabdások, mehessen a gyerekoktatás; illetve a kerületieknek, környékbelieknek is sportolási lehetőséget nyújtson.

Drávucz Rita, világ- és Európa-bajnok magyar vízilabdázónő, aki az uszodát vezeti ugyancsak azt tartotta a legfontosabbnak, hogy mindenki megelégedésére szolgáljon a sportközpont. Ő, illetve helyszínen lévő kollégái is hangsúlyozták, hogy jelenleg még a próbaüzem zajlik és a felsorolt ügyek egyáltalán nem zavarják az üzemszerű működést. Mindenesetre együttműködnek az önkormányzattal, a hibákat pedig orvosolják. Az uszoda medenceit közben – mint közölték – egyre többen veszik igénybe és sok pozitív visszajelzést kapnak.