Több tanárt kirúgtak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból

Több tanárt kirúgtak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium Fotó: Wikipedia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Éppen kezdődött az órám, amikor felhívott az igazgató, hogy menjek le az irodájába. Ott volt a tankerület igazgatóhelyettese és még két személy. Azt mondták, nekik csak annyi a dolguk, hogy átadjanak egy levelet, nem kommentálhatják” – mondta Palya Tamás, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára a 444-nek. A levélben az állt: rendkívül felmentéssel megszüntetik a munkaviszonyát.

A levél átadói arra hivatkoztak, hogy Palya, a korábbi figyelmeztetés ellenére többször részt vett polgári engedetlenségben. Palya Tamás szerint szeptember 9-e óta három ilyen nap volt, mivel a tiltakozó tanárok heti egy-egy napot jelöltek ki az engedetlenségre. Elmondta a tankerület munkatársainak, hogy nem érzi korrektnek a dolgot, mert ezzel együtt hétvégén is dolgozott, kirándulást szervezett. „Azt mondtam nekik, én nyugodt szívvel nézek a tükörbe, remélem, önök is.” A tankerülettől semmit sem válaszoltak.

A hírportál úgy tudja, hogy Palyán kívül több kölcseys tanárt kirúgtak pénteken. Valószínűleg köztük van a Tanítanék Mozgalomból ismert Törley Katalin is, aki éppen nem volt bent az iskolában, amikor hívta az igazgató. Emiatt még nem kapta kézhez a levelét, de nem hiszi, hogy más szerepelne benne, mivel ő is ugyanúgy részt vett az engedetlenségben.

A Magyar Hang is megkereste Törleyt, aki úgy tudja, talán hétfőn érkezhet meg hozzá a postán feladott levél, és „logikai alapon” következtet arra, hogy ő is a kirúgottak között lehet. Egyelőre azonban úgy készül, hogy a jövő hét elején tanítani fog. 

Kérdésünkre, hogy az elküldött tanárok terveznek-e jogi válaszlépéséket, Törley Katalin azt mondta, biztosan munkaügyi bíróságra mennek majd, ám azt még nem tisztázták, hogy külön-külön vagy pertársaság formájában teszik meg. A Társaság A Szabadságjogokért ugyanakkor már felajánlotta a jogi képviseletet az érintett pedagógusoknak.

Mint megírtuk, a tanárok hetek óta országszerte a gördülő sztrájk keretein belül tiltakoztak, de folytatódtak a polgári engedetlenségi akciók is számos iskolában. A polgári engedetlenségben résztvevő tanárok országszerte a sztrájktörvény kiüresítésével indokolják, hogy törvénytelen módon tiltakoznak. Emellett a pedagógusbérek emelését és jobb oktatási színvonalat is követelnek.

Egyre nehezebb helyzetben vannak ugyanis a tanárok, amióta a sztrájktörvényt elfogadták. Ez utóbbi keretében olyan elégséges szolgáltatásokat írnak elő a tanároknak, amelyek betartása szerintük ellehetetleníti a sztrájkjukat. Ennek egyik legjobban kritizált pontja, hogy a gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben fent kell tartani.