Több tízmilliárdért dolgoznak Balásy Gyula cégei az atlétikai vb-n

Több tízmilliárdért dolgoznak Balásy Gyula cégei az atlétikai vb-n

Youhuu, a 2023-as a budapesti atlétikai világbajnokság kabalafigurája a Nemzeti Atlétikai Központban tartott sajtóeseményen száz nappal a verseny rajtja előtt, 2023. május 11-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormányzati plakátkampányokat is bonyolító Balásy Gyula érdekeltségébe tartozó cégek kapták meg a budapesti atlétikai vb kommunikációs és rendezvényszervezési feladatait. Az összeg megközelíti a bruttó 50 milliárd forintot.

Lapunk a napokban írta meg, hogy az egykori köztévés, Németh Balázs vezette és kifejezetten az atlétikai vb-re létrehozott Budapest 2023 Nonprofit Kft. több mint 3 milliárd forint értékben kötött kommunikációs tárgyú szerződéseket a sportesemény népszerűsítésére és különböző pr-munkáira a Balásy Gyula érdekeltségeibe tartozó vállalkozásokkal: New Land Media, Lounge Design és Lounge Event, valamint Visual Europe.

Talán nem véletlen, hogy kevéssel rá a kormánypárti Magyar Nemzet már a vb teljes költségvetését bemutató cikket publikált. Mint ebben írták, a sportesemény rendezése bruttó 70 milliárd forintba kerülhet, ebből 20 milliárd forint állami támogatásként a Budapest 2023 Nonprofithoz került. Ám a befektetés a lap szerint így is megéri, mert a világbajnokság közvetlen és közvetett bevételei – vagyis a jegybevételek és a program gazdaságélénkítő hatása –  elérhetik a 130 milliárd forintot. 

Hatalmas pénzekről mesél a jól elrejtett honlap

A Magyar Nemzet az állami rendezvénykezelő cég, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség (NRÜ) honlapján közölt adatokra hivatkozott. A weblapjukon – ahol a Bemutaktozás” alcímet is hibásan írták le – megtaláltuk a Magyar Nemzet által hivatkozott adatot: a közbeszerzési szerződések listáját. Mint ezekből kiderül, a legtöbb pénz ismét csak a Balásy Gyula érdekeltségeibe tartozó cégekhez kerül, három ütemben, nettó 38,2 milliárd (bruttó 48,2 milliárd) forint értékben kötöttek velük keretszerződéseket. Az nem egyértelmű, hogy ebbe az összegbe beletartozik-e a cikkünk elején említett, 3,4 milliárdos szerződés – vagy a Németh Balázs nevével fémjelzett cég külön megállapodást is kötött a New Landdel, és a Lounge-vállalkozásokkal. Ezzel kapcsolatban kérdéseket küldtünk mindkét állami rendezvényszervező cégnek – végül csak a Budapest 2023 válaszolt, ők is csak annyit, hogy a Magyar Nemzet információi helytállóak.

Balásy járt jól Ferenc pápa látogatásával is

A világbajnokság azonban csak egy, még ha meghatározó része is az NRÜ által közölt megállapodásoknak. A lista alapján kiderül, hogy a Lounge Event és a Visual Europe még bőven kapott lehetőséget:

  • Nettó 392 milliós keretszerződésben vállalja az UEFA Európa-liga,
  • 803 milliós keretszerződésben a felnőtt női kézilabda EHF Bajnokok Ligája négyes döntője rendezvényszervezési és kommunikációs feladatait;
  • 1,4 milliárd forintért szervezi az államalapítás idei ünnepét;
  • 4,8 milliárdos keretszerződés fejében vállalták a Ferenc pápa budapesti látogatásával járó szervezési feladatokat;
  • 536 millió forint értékben kötöttek szerződést részletesebben körül nem írt „komplexrendezvényszervezési feladatok” ellátására. 

A vb-n túli kulturális, közéleti és sportprogramokra tehát további nettó 7,97 milliárd forintot költenek (bruttó 10,1 milliárd forintot), és ezek a munkák is a kormánykedvenc cégekhez kerülnek.

Az ügy pikantériája, hogy a Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Zrt.-t tavaly december 15-én hozták létre, és az Opten cégadatai szerint mikrovállalkozásnak számít, jelenleg egy alkalmazottja van, igaz, 2023 februárjában rövid időre ez a létszám elérte a 14-et is.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.