Többen állítják: szájmaszkkal is használható az arcfelismerés

Többen állítják: szájmaszkkal is használható az arcfelismerés

Saját felvételén Gulyás Balázs kollégánk próbálkozik arcfelismertetéssel maszkban. Sikertelenül.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megváltozik egy arc, amennyiben csaknem a felét szájmaszk borítja. Ez viszont azt is jelenti, hogy nem használható az arcazonosítós zárolásoldás. Vagy mégis? Ennek járt utána a HVG írása a The Wall Street Journal cikke nyomán.

Ezekben a napokban egyre többen hordanak a szájat és az orrot takaró maszkot a világon, ami viszont lehetetlenné teszi az arc felismerésével történő zárolásoldást vagy az ilyen módon történő fizetést mondjuk egy zsúfolt helyen. Ilyenkor persze lehet ujjlenyomatot, PIN kódot is használni, csakhogy azzal épp az érintésmentes telefonhasználatnak van vége. Erre egyelőre az Apple sem tud megoldást, azonban egy kísérletből nemrég kiderült, akár maszkot viselve is működésre bírható a FaceID – számolt be a The Wall Street Journal.

A kínai Tencent Xuanwu laboratórium munkatársai úgy trenírozták a FaceID-t, hogy először csak az arcuk egyik (bal) felét borította a maszk, utána pedig csak a másik felét. Először persze nem sikerült, de egy kis türelemmel, hosszasabb „edzés” után már maszkban is felismerte a kísérleti alanyt a FaceID.