Többen elégedetlenek az Orbán-kormánnyal, mint ahányan elégedettek

Többen elégedetlenek az Orbán-kormánnyal, mint ahányan elégedettek

Illusztráció: Publicus

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A megkérdezettek 51 százaléka inkább nem elégedett azzal, ahogy az országban mennek a dolgok – ez derül ki a Publicus Intézet Népszava megbízásából március 29-31. között készített országos reprezentatív közvéleménykutatásából. Az elégedetlenek aránya 3 százalékponttal növekedett a múlthavi méréshez képest.


A bizonytalan szavazók többsége (56 százalék) inkább elégedetlen azzal, ahogy Magyarországon mennek a dolgok. A Fidesz szavazók 15 százaléka is így nyilatkozott, illetve szinte az összes ellenzéki szavazó (96 százalék).

A válaszadók 46 százaléka inkább elégedett azzal, ahogy az országban mennek a dolgok. Ezt mondta a Fidesz szavazók 83 százaléka, a bizonytalan szavazók 39 százaléka, illetve az ellenzéki szavazók 4 százaléka. A megkérdezettek háromnegyede (76 százalék) mondta azt, hogy biztosan elmegy szavazni, ezért a Publicus munkatársai meglehetősen magas részvételre számítatanak április 3-án.

Az utóbbi időszakban az ellenzéki szavazók részvételi hajlandósága folyamatosan növekszik, míg a kormánypártiak mozgósítottsága enyhén csökken. A március 31-én befejezett adatfelvételkor az ellenzéki szavazók részvételi hajlandósága 5 százalékponttal volt magasabb, mint a kormánypártoké.

Az összes megkérdezett körében két százalékpontos kormánypárti vezetést láthatunk, 35 százalék szavazna a Fidesz-KDNP szövetségére, és 33 százalék a Egységben Magyarországért szövetségre. Ám az ellenzéki pártok magasabb részvételi hajlandósága okán, a biztos szavazó, pártválasztók körében teljesen kiegyenlített, 47-47 százalékos a kormánypárti és ellenzéki szövetségek támogatottsága.

 

A bizonytalanok aránya 27 százalékos, ám hét százalékpontnyi bizonytalan szavazó aktívnak tekinthető, és köztük 61-39 arányban az ellenzék irányában billenők vannak többen. További pártok közül egy sem éri el a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

Hat ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd) a 2022-es országgyűlési választásokon szövetségben indul az “Egységben Magyarországét” névvel, így a Publicus Intézet a kampányidőszakban ezekről nem, csak a hivatalos indulókról közöl adatot.