Többen is üzletet csinálnának az O1G szóból?

Többen is üzletet csinálnának az O1G szóból?

(Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Védjegy oltalmat kértek az O1G rövidítésre, vagyis úgynevezett szóvédjegyként jegyezhetik be azt – tudta meg a Hvg.hu. Mindez azt jelenti, hogy csak a védjegy jogosultjának engedélyével lehet adott területeken használni a kormányellenes mozgalmak jelenleg legfontosabb szimbólumát.

A portál információit az eljárás kezdeményezője megerősítette, ám névtelenségbe burkolódzik. Egyébként három úgynevezett áruosztályra jelentette be az oltalomba vételt. Ha a folyamatban lévő eljárás lezárul, ezeken a területeken – így például ruházati cikkek, sport és kulturális események, vendéglátás vagy szakmai képzés – csak akkor lehet felhasználni az O1G szót, ha vele erről megállapodtak. Ez jelentheti azt, hogy díjat kérhet a védjegyért, de akár ingyen is megengedheti a használatát, viszont kell a beleegyezése.

Vagyis, ha egy cég O1G feliratú pólót akar gyártani, akkor kötelező lesz egyeztetniük vele, mint a védjegy jogosultjával. A vállalkozó ugyanakkor azt mondta, hogy „ez a szimbólum politikai célú felhasználását nem érinti”. Így például azt, ha felfújják tiltakozásként különféle felületekre, de annak sem akadálya a védjegyként levédés, ami Debrecenben történt a hétvégén, ahol demonstratív módon beletapossák a hóba az Orbán ellenes feliratot – majd gyorsan szét is taposták azt.

A védjegy oltalmi eljárás még

zajlik a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál, biztos akkor

lesz, ha bejegyzik védjegyként. Ehhez többek közt azt kell

ellenőrizni, hogy más ilyen védjegy még nem létezik.

A Magyar Hang közben annak járt utána, hogy mi a helyzet az o1g.hu domainnel, az internetes címet ugyanis már bejegyezték, a webes felületen megjelenő tájékoztatás szerint „az oldal fejlesztés alatt áll.” A domain.hu-n keresztül elérhető regisztrációs adatok alapján az o1g.hu-t tavaly december 19-én jegyezték be, a megadott e-mail-cím pedig egy magánszemélyre utal. Elküldtük kérdéseinket, ám válasz egyelőre nem érkezett.

Frissítés: Egy szemfüles olvasónk hívta fel rá a figyelmünket, hogy a kínai online bolthálózaton, az AliExpress kínálatában már fel is tűntek az O1G-s kitűzők, amelyeket egydolláros áron kínálnak.

Frissítés 2: délután megérkezett az o1g.hu domain bejegyzőjének válasza is. Mint közölte, nem egyezik meg azzal, aki védjegyként kívánja bejegyezni az o1g szót. A szintén névtelenségbe burkolódzó személy ugyanakkor nem közölte, mik a céljai a weboldallal.