Többet fizet az MTVA évente a magyar fociért, mint a Bajnokok Ligájáért három évre összesen

Többet fizet az MTVA évente a magyar fociért, mint a Bajnokok Ligájáért három évre összesen

Forrás: Az M4Sport Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem titkolja tovább a közpénzből működő MTVA, hogy mennyiért vette meg a labdarúgó Bajnokok Ligája közvetítési jogait. A társaság ugyanis a törvényi kötelezettségei miatt nyilvánosságra hozta, hogy 18,9 millió eurót, vagyis forintra átszámítva 6,85 milliárd forintot fizetett a legrangosabb nemzetközi labdarúgó kupasorozatért. Ugyanakkor a labdarúgó NB1-ért ennél az összegnél egyetlen évadban többet ad ki: közel 10 milliárd forintot fizet minden idényben a sugárzási jogokért az új szerződése alapján.

A Bajnokok Ligája-szerződés azért érdekes, mert az idén közel 120 milliárd forintból gazdálkodó Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) júliusi közleményében a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséggel (UEFA) kötött történelmi megállapodásról beszélt. Ennek alapján a sportcsatornát is működtető állami társaság elsőként választhat a keddi és a szerdai játéknapon is a mérkőzések közül. Ezt követően közérdekű-adatigényléssel próbáltuk a társaságtól megtudni az UEFÁ-val kötött szerződések értékét, de a nyilvános adatot nem voltak hajlandók elárulni. Az MTVA megtagadta az adatok kiadását.

A társaság azonban frissítette a szerződései listáját, így abból kiderült, hogy 18 900 000 euróba került a legrangosabb nemzetközi labdarúgó kupasorozatnak számító Bajnokok Ligája exkluzív közvetítési joga. Ez a jelenlegi árfolyamon 6,85 milliárd forintot jelent.

A jogdíj ára közel egymilliárd forinttal több, mint amennyit az MTVA az előző hároméves ciklusért fizetett. Akkor ugyanis – a listában szereplő ár szerint – 18 millió euróért vásárolta meg a jogot (akkori árfolyamon ez 5,74 milliárd forintot jelentett). A jelenlegi szerződés a 2023/2024-es idény végéig szól.

Emellett külön szerződtek az UEFÁ-val a második- és harmadik számú kupasorozatok, az Európa Liga és az újonnan indított Európa-konferencia Liga közvetítési jogaira is. Ezzel a csütörtöki játéknapon is elsőként választhat az állami társaság. Mint a nyári közleményükben írták, ezzel biztos, hogy ha egy magyar futballcsapat valamelyik sorozat főtáblájára jut, akkor mérkőzéseit a közszolgálati sportcsatorna közvetíti majd. Ezért a sorozatért összesen 3 600 000 eurót, forintban ez is több mint 1,3 milliárd forintos kiadást jelent. Ez a szerződés ugyancsak a 2023/2024-es idény végéig érvényes. 2023-ban egyébként a budapesti Puskás Aréna ad otthon az Európa Liga döntőjének.

Horribilis pénz az NB 1-ért; Kóka-klinika az MTVA-nál is

Az MTVA azonban még ezeknél is horribilisebb összeget fizet a labdarúgó magyar bajnokság közvetítési jogaiért. A közzétett lista alapján ugyanis az NB 1-ért 9,835 milliárd forintot fizetnek évadonként. Vagyis a magyar bajnokság közvetítése egyetlen idényben többe kerül, mint amennyiért a csúcsfocit három évig közvetítik.

A Magyar Labdarúgó Szövetséggel kötött szerződés a jelenlegi, vagyis a 2021-2022-es bajnokságtól a 2024-2025-ös idény végéig szól. Vagyis a négy idény alatt több mint 39 milliárd forintot fizet majd a szövetségnek a közvetítésekért. A közvetítések felhasználási joga a szerződés szerint korlátlan.

Figyelemre méltó, hogy az MTVA idén májusban a Kóka János volt SZDSZ-es miniszter és pártelnök érdekeltségébe tartozó Doktor24 Medicina Zrt.-t bízta meg a foglalkoztatás egészségügyi szolgáltatásokkal. A szerződés értéke 16,4 millió forint, a megállapodás jövő májusig szól. Mint arról beszámoltunk, október végén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Simicskó István is bejárta a cég új klinikaépületét. A Fidesz-KDNP-s politikusok magánklinikalátogatását az MTI is megörökítette. A cég 3 milliárd forintos projektjéhez az állam 287 millió forintos támogatást adott.