Többszörösére emelnék a IX. kerületi képviselők a járandóságukat, de a polgármester ellenáll

Többszörösére emelnék a IX. kerületi képviselők a járandóságukat, de a polgármester ellenáll

Baranyi Krisztina (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ferencváros 18 képviselőjéből tízen, a Momentum, a DK, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd helyi politikusai írták alá azt a javaslatot, hogy az önkormányzat emelje meg a testület tagjainak tiszteletdíját – kezdi Facebook-bejegyzését Baranyi Krisztina.

A ferencvárosi polgármester szerint a kilenc bizottsági elnök, illetve tanácsos 290 ezer forint helyett 730 ezer forintot szeretnének havonta hazavinni.

Az egyszerű képviselők sem maradnának hoppon, nekik 233 ezer forint helyett 520 ezer forint havi apanázs jutna.

Baranyi szerint az ötlet az önkormányzatnak évi 80 millió forint pluszkiadást jelentene. Nagyobb összegről van szó, mint amennyit idén az út- és járdafelújításra szánnak.

A polgármester arról is ír, tény, hogy a ferencvárosi képviselők jövedelmét a fideszes vezetésű településekkel szemben nem egészíti ki semmilyen alkotmányos költség, és a rohamosan növekvő infláció is indokolhat emelést. Ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy „ez azonban nem jelenthet ilyen gátlástalan lépést”.

Arra is felhívja a figyelmet, hogy a kért emeléssel 70 százalékkal többet szeretnének maguknak, mint amennyit az átlagmagyar, illetve hogy másfélszer akkora bért szeretnének, mint a Fővárosi Önkormányzat bizottsági elnökei.

– Ezért a javaslatot nem támogatom, megszavazni nem fogom. Ha a testület megszavazza, akkor polgármesteri vétóval élek – fejezi be a bejegyzést a polgármester.

Mint azt a Momentum közleményben jelezte, a kezdeményezést először a párt helyi képviselői is aláírták, mivel „a polgármesteri és alpolgármesteri fizetésekkel ellentétben” a képviselői tiszteletdíjak nyolc éve változatlanok. A képviselők közül azonban van, aki a beterjesztői aláírást már korábban visszavonta, a többi képviselő pedig nem fogja megszavazni az előterjesztést, miután a Momentum elnökségével egyeztettek és a Momentum vezetése nem támogat ilyen mértékű emelést.