Tölgyessy Péter: Orbán-infláció van

Tölgyessy Péter: Orbán-infláció van

Tölgyessy Péter jogász, politológus, az SZDSZ egykori elnöke, az MTA Társadalomtudományi Központjának tudományos munkatársa Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatása a magyar rendszerváltoztatásra címû konferencián a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) 2016. október 17-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felhők vannak az égen, és ennyire sok baj még soha nem gyülekezett a Fidesz feje körül: hatalmas az infláció, munkahelyek kerülnek veszélybe, óriási a költségvetési hiány, az unió visszatartja a támogatásokat – vázolta fel a helyzetet Tölgyessy Péter politológus a Partizánnak adott interjújában, melyet a Telex szemlézett.

Szerinte a legveszélyesebb most az infláció, az embereknek most az áremelkedés a legnagyobb baja. A mostani magyar helyzetet Tölgyessy szerint a visegrádi országokéval érdemes összehasonlítani. A cseheknél és a lengyeleknél, ahol szintén nincs euró, most 16-17 százalékos az infláció, nálunk 23,1 százalék az uniós módszertan szerint. Ez a 6-7 százalékos többlet nem a háborús- vagy a szankciós infláció, hanem az Orbán-rendszer többletinflációja, ez az Orbán-infláció, ha úgy tetszik – mondta Tölgyessy. A helyzet kísértetiesen emlékeztet a kommunista időkre, amikor az ország vezetői azt ismételgették, hogy a világgazdasági válság hozzánk nem gyűrűzik be – tette hozzá.

A politikának ezzel kezdenie kell valamit, mert nem mondhatja azt az embereknek, hogy ilyen a piac, próbálják valahogy megoldani a helyzetet. Úgy látja, hogy a hazai ellenzék nem lenne képes lenne megdönteni az Orbán-rendszert, és szerinte a tanárok mozgalma sem képes erre. Egy egész iparág épült fel az orbánozásra, és nem látszik a kitörési pont – mondta. Közben az ellenzékiek sérelmei jogosak és valósak, ismerte el Tölgyessy. Az egyik oldalon áll egy hatalmaskodó kormánytöbbség, ami erővel, elnyomással, irányított kapitalizmussal vezeti az országot, a másik oldalon pedig van egy felelőtlen ellenzék, amelyik hergel és nehezen teljesíthető dolgokat ígér.

A tanármozgalomról azt mondta, Orbán Viktor úgy viszonyul a pedagógusokhoz, ahogy a Kádár korszakban a falusi emberek: a tanárok szerinte csak „gyermekmegőrzést” végeznek, az igazi csúcs a szakmunkás, aki meg tudja szerelni a gázt. Az olyan piramisszerűen felépülő rendszerekben mint az Orbán-rendszer, egy alulról induló szervezkedés egyszerűen nem győzhet, nem kényszerítheti rá akaratát a vezetésre. Engedmény csak akkor lehetséges, ha a vezető ezt maga adja, mert ez helyesnek gondolja. A pedagógusokon kívül még sok oktatásban dolgozó (például iskolatitkárok) bérét is rendezni kellene, ez így már több mint 300 ezer ember, erre nincs elég pénz. Tölgyessy szerint a miniszterelnök nem fog látványosan engedni, mert az felhívás lenne a többi szférának keringőre. 

Nem sok esély látszik arra, hogy a Fideszen belülről változtatnák meg a rendszert – mondta. Úgy látja, váratlan fordulatot egyedül az hozhat, ha a nemzetközi környezetben történik változás. A magyar történelem is azt mutatja, hogy itt nem az ellenzék győzi le a rendszert, hanem valamilyen nemzetközi változás indítja ezt el. Ehhez új emberek sokaságának kell belépni a közéletbe. A kérdés az, hogy a Nyugat képes lesz-e megoldani a válságát vagy a Kelet hatalmai emelkednek fel, Kína és Oroszország. A rendszerváltás példája azt mutathatja, hogy az ilyen változás hallatlanul gyors is lehet, a rendszer az egyik pillanatban még szilárd, majd a másikban pillanatok alatt összecsuklik – mondta Tölgyessy Péter.