Sorokkal indult az oltási akcióhét

Sorokkal indult az oltási akcióhét

Koronavírus elleni oltásra várakozók a Kanizsai Dorottya Kórház előtt Nagykanizsán 2021. november 22-én, az oltási akcióhéten (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az első tapasztalatok szerint sokak oltakozási kedvét ébresztette fel, hogy a kormány november 22-től oltási akcióhetet hirdetett: sajtóbeszámolók és lapunk munkatársának tapasztalatai szerint is több fővárosi és vidéki oltópontnál is hosszú sorok kígyóznak.

Munkatársunk hétfő reggelre regisztrált harmadik oltás felvételére, amelynek helyszíne a Dél-Pesti Centrumkórház volt. Az Albert Flórián úti intézmény 8-a pavilonját jelölték ki oltópontnak, ahol reggel sokan jelentek meg. Az időpontra érkezők néhány perces ügyintézés után sorra kerültek, de – legalábbis ottjártunkkor – nem kellett hosszasan várakoznia azoknak sem, akik a kampányon felbuzdulva érkeztek. Az intézmény falain belül a nagy zsúfoltság ellenére jól szervezetten zajlottak az események – dokumentumok ellenőrzése, páciensek tájékoztatása, oltás beadása –, az egészségügyi alkalmazottak és az emberek terelésében résztvevő katonák előzékenyek és türelmesek voltak. Tömegjelenetre érdekes módon csak az oltás beadása után kerülhetett sor, az oltás papír alapú igazolására ugyanis jó negyedórát kellett várni. Tény ugyanakkor az is, hogy az oltás utáni megfigyelésre szintén ennyi időt írnak elő.

Az oltásra érkezők körében végzett kérdéseinkből az derült ki, hogy nagyjából fele-fele arányban voltak olyanok, akik a harmadik vakcinát kapják és azok, akik most veszik fel első oltásukat.

Máshol ugyanakkor hosszú sorok vannak: a Hvg.hu beszámolója szerint az Uzsoki Utcai Kórháznál már reggel hét órakor száz méteres sor alakult ki, többen harmadik oltásukra érkeztek. A Telex hasonló helyzetről számolt be a Honvédkórház mellől.

Tömeges az érdeklődés több vidéki nagyvárosban is. A Délmagyar arról írt, Szeged egyik kijelölt oltópontjánál már kora reggel kétszázan várakoztak. Ott az időpontra jelentkezők megúszták legfeljebb fél órás várakozással, ám akik nem regisztráltak előre, több óra után kerülnek sorra. Győrben az Úgytudjuk.hu cikke szerint ugyancsak hosszú sorokban várják az oltást az emberek.

Az oltási akcióhét keretében november 22. és 28. között előzetes regisztráció nélkül lehet felvenni a vakcinát, amely lehet első, második, vagy harmadik oltás is. A jelentkezők választhatnak Pfizert, Modernát, AstraZenecát, Janssent és Sinopharmot is, a Szputnyik azonban elfogyott.