Tordai Bence: 2022 nyarán ellenzékiként nehéz miért lelkesedni

Tordai Bence: 2022 nyarán ellenzékiként nehéz miért lelkesedni

Tordai Bence (Fotó: Bankó Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha megérkeznek a friss rezsiszámlák, és szeptemberben a kata változása miatt sokan lehúzzák a rolót, forró ősz vár a kormányra. Ez beleharaphat a Fidesz bázisába is – erről beszélt az Indexnek adott interjújában Tordai Bence. A Párbeszéd nemrég megválasztott új társelnöke szerint a Fidesz felrázta a társadalmat, nem számítottak arra, hogy ilyen kevéssel a választás után „ennyire durván meghazudtolják magukat és jön az orbáni megszorítócsomag”.

Habár a tüntetők többször azt kérték, hogy a politika ne telepedjen rá a demonstrációkra, az  ellenzéki képviselő szerint van feladatuk nekik is. Azt említette, hogy Jámbor Andrással ott voltak a futárok által szervezett egyik tüntetésen, ahol megkértek őket, hogy vigyék be a követeléseiket Orbán Viktorhoz a parlamentbe. Ezt meg is tették. – Hasonló értékek alapján közelítünk az ügyhöz, de mindenkinek más a szerepe, politikusok ne akarják kivenni a civil tüntetők kezéből a zászlót, de csinálják azt, amit csak ők tudnak csinálni – fogalmazott.

Tordai Bence beszélt arról is, hogy 2022 nyarán „ellenzékiként nehéz miért lelkesedni”, de a pártépítés amúgy is nehéz mesterség. Nem feltétlenül párttagokat kell toborozni, hanem helyi politikai közösségeket kell építeni. Ez a kisebb pártokat is képessé teszi arra, hogy legyőzzenek maguknál sokkal nagyobbnak gondolt riválisokat.

A másik zöldpárt, az LMP kapcsán kitért rá, hogy középtávon nem lehet megosztott a zöldpolitika képviselete. – Mi a kongresszuson meghoztuk a döntésünket, a zöld irányban hiszünk, ehhez keresünk partnereket elsősorban a társdalomban és civil szervezetekben, de adott esetben a politikában is – mondta, hozzátéve, hogy az LMP-n múlik, a Párbeszédben megvan a nyitottság.